av Sondre Båtstrand | mars 16, 2011  

Busser på ren energi for ren luft

En trolleybuss i Bergen. Foto: Alasdair McLellan

En trolleybuss i Bergen. Foto: Alasdair McLellan

En fire år gammel dieselbuss slipper ut NOx tilsvarende 125 bensinbiler, og alle som har gått bak en buss på tomgang vet at det ikke lukter spesielt godt. Det er likevel ikke noe argument for å droppe bussatsing, men derimot et godt argument for satsing på fornybare busser.

I disse dager har København kommune gått til innkjøp av to tolv meter lange el-busser med 250 kilometers rekkevidde, som blir de første i ordinær trafikk i Europa. I Fredrikstad kjører biogassbusser på veiene, og i Bergen kunne vi utnyttet oppsamlet våtorganisk avfall og slam til å drive bussene når kommunen får bygget det etterlengtede biogassanlegget. I Bergen har vi allerede fornybare busser med trolleybussen, så det finnes nok av gode alternativer til dieselbusser.

Miljøpartiet De Grønne i Bergen går til valg med ren luft som fanesak, og da er et forbedret kollektivtilbud helt nødvendig, samtidig som vi vil ha et luftvennlig kollektivtilbud. Det betyr flere trolleylinjer, etablering av biogassanlegg og biobusser, og at Sentrumsbussen (gratisbussen) kommer tilbake i form av el-busser. Samtidig kommer videre utbygging av Bybanen, som er et kollektivtilbud helt uten negativ effekt på luftkvaliteten, tilrettelegging for syklister og restriksjoner på privatbilsimen.

Forskningsleder Vibeke Nenseth ved Transportøkonomisk institutt påpeker overfor BA at det mest effektive for å få ned utslippene er å redusere bilavhengigheten. Det er også Miljøpartiet De Grønnes linje, samtidig som vi vil ha busser på ren energi for ren luft.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00