av Sondre Båtstrand | mars 13, 2011  

Dobbelt så mye mat uten sprøytegifter

Økologisk hvete med marihøne. Foto: Aalang. Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 1.0 Generisk

Økologisk hvete med marihøne. Foto: Aalang. Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 1.0 Generisk

FNs spesialrapportør for retten til mat, Olivier de Schutter, slår i en fersk rapport fast at matproduksjonen i fattige land kan dobles ved hjelp av økologiske metoder. Et hovedtiltak er å kutte ut kjemisk gjødsel og insektmidler, og det håper jeg kan bety slutten på det norske forsøket på å gjøre fattige afrikanske bønder avhengige av norsk kunstgjødsel. Fremtidens landbruk er giftfritt og sunt for mennesker, dyr og natur.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim støtter prosjektet African Green Revolution som vil åpne nye markeder for det delstatlige kjemikalieselkapet Yara. Det er neppe en god løsning sett med afrikanske øyne.

FN peker på at økende oljepris vil gjøre oljebasert industrielt landbruk dyrere og dyrere, mens økologisk landbruk vil gi økte avlinger, bedre miljø og mer selvstendighet for bøndene:

Enkelt sagt blir det mer lønnsomt for fattige bønder å drive jordbruk. De må nemlig investere langt mindre for å anskaffe de materialene og maskinene de trenger til driften, sier Olivier de Schutter, som i rapporten dokumenterer at økologiske metoder har gitt 80 % større avlinger i 57 utviklingsland, med et afrikansk gjennomsnitt på 116 %.

Miljøpartiet De Grønne ser økologisk landbruk som fremtiden, og gleder oss over at stadig mer dokumentasjon viser at vi har rett. Her kan du selv lese den ferske FN-rapporten Agroecolgy and the Right to Food.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Full støtte og mangen stjerner til deg Sondre :)

Miljøvernministeren burde etter mitt syn ta sin hatt og gå …….eller so kan han skifte navn til “kjemikalie-, forureinings og GMO minister”…hehe

Og det eg ikkje skjønner er at det er lov til å kalle noko for “Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA) ” ……………..når agendaen er å pøse på med kunstgjødsel, kjemiske sprøytemidler og anna dritt som GMO frø……………..skjønner dei ikkje kor galt dette bærer avsted?

I India er landbruket rasert av Monsanto sin GMO søppel. Og om eg ikkje tar heilt feil her så trur eg også oljefondet vårt støttar Yara…..

Dette stinker det av!

Men kjempeflott du belysert dette. Du drivert med eit veldig viktig informasjonsarbeid her.
Håpar berre folk for opp gluggane sine og forstår kva vår regjering faktisk bedriver med i kulissene….

Sondre: Jepp, det stinker av norsk miljø- og utviklingspolitikk når et norsk kjemikalieselskap som Yara kommer best ut av politikken…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bra Sondre at du er med på spre informasjon om denne rapporten, som i likhet med flere tidligere rapporter, både fra FN og andre instanser, slår fast at økologiske metoder kan fø verdensbefolkningen.

I min jobb med økodemo i butikk, møter jeg to hovedargument, det ene er at “norsk landbbruk er tilnærmet økologisk”, det andre er at “det blir hungersnød i verden hvis alle legger om til økologisk dyrking”.
Før vi knekker disse to mytene vil det ikke skje noen større fremgang for økologisk landbruk.

Angående Erik Solheim, så avslørte han sitt enfoldige syn i et intervju med NRK for et par år siden der han sa: “Det viktigste tiltaket for afrikanske bønder er å bygge veier, slik at de kan få frem kunstgjødsel”.
Den karen der har jeg mistet helt trua på, og i det hele tatt SV, som seiler under falskt flagg når de kaller seg for et miljøparti, verst av allt er at de ødelegger for MDG sin fremgang med dette hykleriet.

Sondre: Jeg håper og tror at folk er i ferd med å gjennomskue miljøhykleriet til Solheim og SV…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Slutter meg til de 2 andre: her kverker fakta GM-propagandaen. & da må dette formidles!

Sondre: For ett år siden publiserte Union of concerned scientists en studie av 20 år med GMO-feltforsøk og 13 år med produksjon, og konklusjonen er at GMO ikke gir større avlinger: Failure to yield, het rapporten. Vel verdt å lese!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

[...] ”Utviklingsarbeid” i fattige land som Afrika og kallar det ”grønn revolusjon” der kjemikalier, kunstgjødsel og genmodifiserte frø skal brukast. (sjekk Sondres innlegg om dette: http://sondre.vgb.no/2011/03/13/fn-om-mat/ [...]

Sondre: Takk for lenke!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00