av Sondre Båtstrand | mars 12, 2011  

Oljekampen fortsetter

Foto: Natur og Ungdom (CC BY-ND 2.0)

Foto: Natur og Ungdom (CC BY-ND 2.0)

Selv om jeg deltok i feiringen av regjeringen nei til konsekvensutredning av oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, er det ikke bare grunn til å glede seg. Regjeringen sparer Lofoten og Vesterålen i denne omgangen, men gir grønt lys for olje- og gassvirksomhet ved delelinjen i Barentshavet. Samtidig er Lofoten i praksis ferdig konsekvensutredet, og oljeboring kan komme allerede i 2013. Miljøbevegelsen har all grunn til å fortsette oljekampen!

Det store folkelige engasjementet mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har båret noen frukter, og Miljøpartiet De Grønne feirer en midlertidig seier over oljelobbyen. Regjeringen har på ingen måte gått inn for varig vern, slik vi grønne ønsker, men en utsettelse er likevel et skritt i riktig retning. Nå må vi ikke glemme at selv om fiskeri og turisme er spart noen steder, merker ikke klimaet forskjell om oljen kommer fra andre områder som blir åpnet. I en pressemelding forklarer statsminister Jens Stoltenberg hva regjeringen har gått inn for:

- Det legges opp til kunnskapsinnhenting særlig i store deler av den nordøstlige delen av Norskehavet, konsekvensutredning i Barentshavet sør og tilrettelegging for petroleumsvirksomhet i åpnede områder. Olje- og energi departementet vil få i oppgave å gjennomføre kunnskapsinnhenting om virkninger av petroleumsvirksomhet i uåpnede deler av Nordland IV, V, VI, VII og Troms II, sier Stoltenberg.

Oljeanalytiker Hans Erik Ramm lurer på om SV har gått på limpinnen, mens fagforbundet Industri Energi tror boring utenfor Lofoten bare er utsatt med noen måneder. Kampen er ikke vunnet, men miljøsiden har fått en viktig delseier. Nå må vi ikke glemme resten av nordområdene, med nok av sårbar natur truet av oljeindustrien. Miljøpartiet De Grønne fortsetter å kjempe for en fornybar fremtid, og vil ikke åpne flere områder for olje- og gassaktivitet. Målet om et oljefritt Norge ligger fast.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Politikerne snakker som regel med spaltet tunge.
Når konsekvensutredningen ble utsatt var knappt noen grunn til å feire. . . Det ble jo til en kunnskapsinnhenting istedet.. Noe som muligens generer en fremtidig konskevensutreding.
Dessuten ble det samtidig kjent at regjeringen gir grønt lys for olje og gass utvikling i delelinjen til Barentshavet. Det er til å stortute av! Nordområdene og barentshavet er så sårbare, det er galskap å bare tenke tanken om utvinning i disse områdene. Takk til miljøbevegelsene som står på og ikke gir opp !

Sondre: Jepp, det er ingen grunn til å gi opp!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00