av Sondre Båtstrand | februar 17, 2011  

170 000 laks på rømmen

En fri laks (Bjørn Nesheim, CC BY-SA 3.0)

En fri laks (Bjørn Nesheim, CC BY-SA 3.0)

Villaksen er allerede truet av rømt oppdrettslaks, og nylig ble vondt verre da 174 829 laks rømte fra Salmars anlegg ved Hitra i Sør-Trøndelag. Det betyr at det er trolig mer oppdrettslaks på rømmen fra Hitra enn hele det naturlige innsiget av villaks til Trondheimsfjorden. Da holder det ikke at fiskeri- og kystminister (og oppdrettsmillionær) Lisbeth Berg-Hansen (Ap) holder oppdrettsanleggene ansvarlige for rømming. Ansvarlige politikere må ta grep og få en slutt på oppdrett i åpne anlegg: Fremtiden ligger i tette anlegg og minimalt med rømminger.

I dag holdt fiskeri- og kystministeren tale om erfaringer fra forvaltningen av norsk havbruksnæring.  Hun innrømmet at rømming er et problem for villaksen, og at å unngå rømming må være et prioritert mål for næringen. Når det kommer til løsninger, stopper det likevel opp, og Berg-Hansen sa:

For å få ned rømmingstallene fokuserer vi sterkt på tiltak som skal bidra til å redusere risikoen for rømming. Vi har blant annet strenge tekniske krav til oppdrettsanleggene, krav som blir stadig strengere.

Vel? For meg er ikke kravene strenge nok før oppdrettsnæringen har lagt om til tette anlegg. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) har derfor helt feil tilnærming når han sier at Politikerne skal ikke bestemme teknologien. Oppdretterne må finne den teknologiske løsningen, enten det er lukkede eller andre typer anlegg.

Sitatet er dessverre typisk for en regjering som heller ikke mener at politikere skal legge seg opp i Statoils skitne tjæresandutvinning, men hva er vitsen med politikere som ikke vil drive politikk? Nei, det som trengs er handlekraftige politikere som setter makt bak kravene. Tett oppdrettsanleggene (og trekk Statoil ut av tjæresand)!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Bra Sondre,utrolig passivt av våre folkevalgte som vanlig er når det gjelder denne “gullkalven”,les oppdrettsnæringen.Det er dessverre bare å stålsette seg og vente på den neste storstormen/orkanen,jeg er redd for at det som kan skje da,vil få siste rømming til å fremstå som ubetydelg.Dagens notbaserte anlegg holder ikke mål!

Sondre: Takk, jeg lengter etter dagen da maktpolitikerne også skjønner alvoret…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Rømminga på Trøndelagskysten var utan tvil ei svært kjedelig og alvorlig sak.
Når det gjeld Solheim si meining om at det er industrien som skal finne løysinger ved hjelp av ny teknologi, og ikkje politikerne, så er eg einig.
Enten det er oppdrett, olje eller noko anna, så er det hjå industrien at kunnskapen finnes.
Politikere utan inngåande kunnskap om ei næring, kan vanskelig setje krav om teknologi, men dei kan setje krav om ei ønska målsetjing.
Den ønska målsetjinga er no at lus og rømming skal bekjempast.
Fleire av rømmingane siste året har vore i forbindelse med avlsuning og andre operasjoner.
Tiltak som kan hindre rømming er meir bruk av dykkere etter operasjoner eller eventuellt kamera. Sterkere nøter, og eventuellt dobble nøter er også eit alternativ.Dette er tiltak som vil virke umiddelbart.

Sondre: … ikke glem tette anlegg som en løsning, da :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Oppdrettslaks er fanden i vannet.
Villaksen er truet.
En fiskeriminister som er inhabil er heller ikke bra å ha.
Det burde blitt forbud mot oppdrettsfisk.

Sondre: Ja, la oss i hvert fall få slutt på oppdrett i åpne merder.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00