av Sondre Båtstrand | februar 9, 2011  

La radioene leve!

Foto: Benjamin Heinecke (CC BY-SA 2.5)

Foto: Benjamin Heinecke (CC BY-SA 2.5)

Regjeringen har hastverk med å slukke FM-nettet slik at opptil 15 millioner radioapparater slutter å virke. Det synes jeg er en dårlig idé.

Kulturminister Anniken Huitfeldt meldte nylig om FM-avvikling i 2017 – Radiomediet blir digitalt. Planen er å stenge FM-nettet i 2017 om halvparten av befolkningen har skaffet seg DAB-radio innen 2015. Alternativt blir FM-nettet stengt i 2019, men regjeringen synes altså å være rimelig fastlåst når det gjelder avvikling av nettet. Det står i skarp kontrast til den britiske regjeringens holdning. Selv om langt flere briter enn nordmenn lytter til digitalradio, avkrefter britenes kulturminister Ed Vaizey at planen er å slukke FM-nettet:  Another myth is that, by switching over to digital, we plan to switch off FM. We do not. Let me repeat this – we do not intend to switch off FM.

Jeg ser at FM-nettet ikke vil være så viktig i fremtiden, men også at det kommer nye, bedre teknologier enn DAB. Canada er allerede i ferd med å fjerne alle DAB-sendere, og Tore Neset i digi.no mener regjeringen tvangsinnfører gammel teknologi som ikke fungerer i biler.

Nordmenn kjøper fortsatt nye FM-radioer: Av et salg på 833.000 radioapparater i fjor, var kun 81.000 digitale. Det er ingen grunn til at alle disse apparatene skal bli skrotet før nødvendig, så det beste er å sette slukkingen av FM-nettet på vent. Å skrote 15 millioner brukbare radioapparater for et format som uansett ikke vil vare, er dårlig miljøpolitikk, mener Miljøpartiet De Grønne. Nei til kjøpetvang: La radioene leve!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg er helt enig :) Her jeg bor så fungerer faktisk ikke nyere radioer i det hele tatt. Men den gamle kjøkkenradioen som er minst 20 år tar inn det aller meste og litt til. Den nye, fancy med digital søking tar inn P1 og P2, med litt godvilje P3.

Så man kan nesten lure på om de ikke bare vil digitalisere oss, men også ha full kontroll og monopol på det vi hører på?

Sondre: Gamle kjøkkenradioer kommer nok til å holde i mange år om ikke FM-nettet blir slukket

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bra at du tar opp en konkret møkkasak som dette! Har ergra meg i åresvis over NRKs diktaturstatpolitkk når det gjelder DAB. Veit du: skal du høre kanalen “Alltid klassisk” er du nå nødt til å ha DAB-radio, så f…skapen er allerede i gang! Du angriper dette fra en god grønn vinkel!

Sondre: Takk!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Mange mente det samme om de gamle analoge tv signalet.
Men jeg er som Ole Brum i denne saken.
Ja takk begge deler.

Sondre: Jeg sier også ja takk begge deler. Altså: Nei takk til å stenge FM-nettet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Sondre
Jeg er også opptatt av miljøet. Liker heller ikke sløsingen med ressurser. Men du har fått en del feilinformasjon.

De siste tallene fra Elektronikkbransjen er 7,5 mill radioer. Altså halvparten av 15mill.
Hvis gamle apparater leveres til resirkulering vil 90% bli gjenvunnet.
I tillegg ligger det mange ubrukte radioer rundt, som burde vært levert til gjenvinning i stedet for å ligge innerst i boden med masser av elektroniske komponenter som kan gjenbrukes i stedet for at det lages nye.

Avfallet vil tilsvare 1,5-2% av norges elektronikkavfall, så det blir litt som toppen av isfjellet. Mange av de gode apparatene kan dessuten brukes med et adapter.

Canada feilet med DAB fordi de er lillebror med USA som sammen er et helt kontinent, og har mennesketetthet og geografisk beliggenhet som gjør satelitt-radio lønnsomt. Ingen støtte fra nabolandet der altså.

Norge satser på den europeiske standarden Eureka 147(DAB, DAB+ & DMB) , det samme digitalformatet som Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Frankrike, Sveits, Italia og Storbrittania. De andre har bare ikke varslet stenging av FM.

DAB/DAB+ fungerer helt utmerket i bil. Det som mangler er utbygging. Og den kommer snart.

Når det nå varsles om stenging slipper vi at det selges 800.000 radioapparater hvert år som vil bli ubruklige etterhvert.

FM leverer 1 kanal med én sender, mot 10 kanaler med én DAB-sender. Samtidig trenger en DAB-sender bare en tidel av effekten for å få samme dekning. Strøm spart! DAB er faktisk en grønnere kringkastingsmetode, i tillegg til at flere får et bedre radiotilbud.

Stå på for miljøet!
Men å kjempe for FM-sendere, som må fornyes uannsett, og før eller siden vil bli avleggs, er ikke bærekraftig.

Sondre: Norge har i dag en installert base på 20 millioner FM-radioer, ifølge IKT Norge. Jeg har sett mange tall – også det ferskeste anslaget fra Elektronikkbransjen, men har altså valgt å bruke 15 millioner som mitt anslag. Uansett er det snakk om en kjøpefest som elektronikkbransjen nok ønsker velkommen – og gjenbruk rettferdiggjør ikke overforbruk.
Til siste setning: Jeg tviler ikke på at FM-sendere en gang vil bli avleggs, men ser ikke poenget med å slukke FM-nettet allerede i 2017. Så vi er kanskje ikke så uenige når alt kommer til alt? Jeg er jo ikke imot DAB eller nettradio :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det har vært flere poster på nrkbeta om dab og fm, verd å ta en kikk på. Gode argument for og imot i debattene.
http://nrkbeta.no/

Sondre: Takk for tips, Nils!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00