av Sondre Båtstrand | februar 3, 2011  

Veggie-laks er ikke så sunt

Laks. Illustrasjon: U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration

Laks. Illustrasjon: U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration

Oppdrettsnæringen har lenge blitt tungt kritisert for sløsing med ressurser, blant annet fordi det går tre til fem kilo fiskeråstoff til å produsere en kilo laks. Næringen kompenserer gjennom å gi laksen plantekost, men dessverre ikke uten negative bieffekter. Laks er en rovfisk som slett ikke skal fôres vegetarisk, og resultatet er også laks som er mindre sunn for mennesker som spiser den.

I dag får oppdrettslaksen rundt 70 % plantekost. – Oppdrettslaksen er i ferd med å bli en svømmende grønnsak, mener hjerteforsker. Mengden av de sunne omega 3-fettsyrene er kraftig redusert de siste ti årene, viser NRKs undersøkelse. I kjøtt- og eggbransjens rapport Kjøttets tilstand 2010 er oppdrettslaksen skilt ut i en egen kategori “Veggie-laks” i motsetning til “Maritim-laks”.

Selv om jeg er vegetarianer, krever jeg på ingen måte at laksen skal bli det. Skal vi drive lakseoppdrett, må laksen få fiskemat, men om det skal foregå på bærekraftig vis, må ikke bare oppdrettsanleggene være tette, men det må innføres strengere restriksjoner på hva som kan brukes som laksemat. Vi skal ikke tømme havene for å fôre rovfisk i anlegg, så Miljøpartiet De Grønne ser behovet for en vesentlig reduksjon i omfanget av fiskeoppdrett ned til et reelt bærekraftig nivå. En annen mulighet er å slutte med oppdrett av rovfisk og heller satse på ekte vegetarianerfisk. Selv holder jeg meg naturlig nok helt unna oppdrettslaksen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

http://www.fhl.no/hovedsiden/laksen-er-proppfull-av-sunnhet-article3808-5.html

Sondre: Jeg siterer:

- Ikke noe tilgjengelig forskning viser at endringen av lakseforet har gått utover sunnheten, sier direktør for helse og kvalitet i FHL, Henrik Stenwig.

Jeg tror FHL kunne prøvd en annen strategi enn fornektelse.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sånn går det desverre med alt som i utgangspunktet er sundt og som blir populært. Økt produksjon og økt fortjeneste driver ethvert produkt mot stupet enten det er snakk om økologiske grønne matvarer eller fisk, kjøtt og fugl. Desverre vil prisen og reklamen styre forbrukeren til å velge produktene og følge matvarene mot stupet i trofaste saueflokker.

Sondre: Fri sauene :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er bra du ikkje krevar at laksen skal bli veggis Sondre….hehe…..

Og dette temaet du skriver om her var faktisk samtaleemne i pausen på jobben i dag….så ja folk begynner endelege kanskje å få augene opp for kor **Unaturleg** denne form for fiske oppdrett er..? Eg har sjølv prøvd å få folk til å “sjå” dette…..men det er neimen meg ikkje lett når media og maktpolitikkarar støttar UFORNUFTA!

Det er liksom so feil….når ein må “tømme havene for för til fiskeoppdrettsfisk” (som du seier so bra her)………som om ein ikkje kunne ha ete föret…………..det er som om folk tenkar kun økonomi og pengar og har TOTALT mista evna til sunn fornuft tenkning………….

Stå på Sondre……….du har ein hjerne og hjerte for naturen og det naturlege og derfor får du min fulle støtte!!

;)

Sondre: Tusen takk for hyggelige ord :-) Mye av laksefôret kunne vært menneskemat eller blitt spist av andre dyr.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Akkurat som med mennesker. Vi skal heller ikke spise så mye grønnsaker.

Sondre: Tja, jeg vil hevde at det er mer naturlig for meg å være vegetarianer enn det ville vært for en laks.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Flere og flere som ser og skjønner alle de negative konsekvensene norsk oppdrettsnæring har for miljøet, villaksen og sjøørretten vår. og så kommer dette at o-laksen ikke er så sunn som o-næringa har tutet ørene til det norske folk fulle av i flere år, på toppen av det hele. oppdrettsnæringen sier også at det er deres moralske plikt å fø verdens befolkning med sunn sjømat. Merkelig uttalelse når en vet at norsk fiskeoppdrett kun står for 2% av verdens samlede oppdrett av fisk. nei på tide at næringen våkner og innser at lukkede anlegg er den eneste veien å gå, før omdømme til norsk oppdrettslaks havner rett i dass.

Sondre: 100 % enig!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

et annet aspekt vi ikke har nevnt her er vel det faktum at ca 20 % av all oppdrettslaks dør før slakting,minimum!!!
det betyr at av en produksjon på ca 350 millioner fisk så dør minimum 70 millioner.enkelte anlegg på vestlandet har en dødelighet på 36-37 %.Det som ble betegnet som en kollaps i chile,inntraff ved en dødelighet på 42 %.men det kan ikke skje i norge…we aint seen nothing yet..kort fortalt så dør det over 4 tusen fisk i norske oppdrett PR TIME!!året rundt.helseplagene rovfisken laks får ved å spise et hovedsaklig vegetabilsk for er ikke et tema i fhl forherligelse av eget produkt heller.Stå på sondre,du gjør en glimrende jobb:-)
mvh steinar sørensen

Sondre: Takk, Steinar, jeg skal stå på videre og håper du gjør det samme. Dødstallene i oppdrettsnæringen er helt enorme, og hadde neppe blitt akseptert i landbaserte næringer. Hver femte laks dør i sjøfasen…. Det er uttrykk for store problemer i næringen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er en stor misforståelse å tro at oppdrettsfisk har den samme verdi som villfisk. Oppdrettsfisk er modifiserte former som vokser flere titalls ganger raskere enn villformene. Mennesket har laget en organisme som altså har helt andre egenskaper enn de naturen selv har laget.

Villfisk og ville dyr er langt bedre egnet som mat enn husdyr. Forskjellen i smak og egenskaper mellom oppdrettsfisk og villfisk, og mellom storfe, sau og svin og elg, hjort, rein og villsvin (tamme eller viltlevende) er ganske enkelt enorm.

Sondre: Dyreindustriene avler frem syke dyr, enten det er broilerkyllinger eller oppdrettslaks. Det er på tide å satse naturlig!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til tross for lågare innhald av omega3 i oppdrettslaksen, så er innhaldet i den 6-10 gonger høgare enn t.d. for villfanga torsk og sei.
Dette viste FBI(NRK) sine prøver, og dette var prøver frå den laksen som kom dårlegast ut i testen når det gjaldt omega3, nemmleg Lerøy sine halestykker. Nivået av omega3 i villaks er også lågare enn for oppdrettslaks.Dette viser at oppdrettslaks framleis er ein ekstremt viktig kjelde til omega3!

For kva som gjeld oppdrettslaksens inntakt av fòr, så ligg det nok noko lågare enn dei 5 kiloa som Sondre her viser til.Likevel, så er det korrekt at også oppdrettslaksen forbruker fisk til mat, på lik linje som villaksen eller annan fisk.
Men det er ikkje slik at det er oppdretterne som forsyner seg grovt at verdens produksjon av fiskeolje og fiskemjøl.Her er det MANGEN andre aktører!!! Skal ein tru IFFO så går 18 % av verdas fiskemjøl til produksjon av laksefòr, medan resten går til produksjon av fòr til andre fiskearter og produksjon til gris og kylling.

Laksens fordel er at den er svært effektiv i utnyttelsen av fòret, og samanlinknar ein laksen med t.d. produksjon av gris, kylling, storfe o.l så kjem laksen klart best ut.
Dette gjer laksen til det mest effektive husdyret me når det gjeld å utnytte feitt og protein til vekst.
Ein ser no at prisane på både fiskeolje og mjøl stiger på verdsbasis, men å kritisere den produksjonsforma som gjer best utteljing for kva som gjeld kvantum og miljø blir feil.
Får ein begrensninger på bruken av dette, så er det nok heilt andre produksjonsformer så må redusere sitt forbruk før oppdrettsnæringa gjer det.

Dette har ikkje noko med kva ein er “tilhengjar” av o.l. Dette har med korleis ein på best måte, og mest miljøøvennlege måte kan produsere mat i verda. Det er heva over ein kvar tvil at verda treng mat, og at denne maten faktisk må produserast, og at oppdrett då vil være heilt sentralt. Verda kan ikkje brøfødast på den naturlege måten, gjennom at kvar familie står for sitt eige matauk, den tida er forbi.
Verden har eit aukande behov for sjømat, og at oppdrettsfisk er sentralt der er lett å sjå når ein ser på den produksjonen og eksporten norske oppdrettere står for. Å nytte seg av oppdrettsfisk, enten det er laks, aure, torsk, ål. o.l. vil også være ein dempar på uttaket av villfanga fisk.
Ein slik dempar er viktig for å begrense overfiske…

Sondre: Det er ingen som betviler at verden trenger mat, men det er vel helst en uenighet om hvordan denne maten skal produseres.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Intressant og informativ lenkje frå “nøytralt” hald.
http://www.nifes.no/index.php?page_id=395

Sondre: Mange tall….

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg har hatt et par innlegg om dette her tidligere. Nå har jeg nettopp flyttet bloggen så de krasse svara jeg fikk er sletta, men innlegget ligger her:
http://silvermoon.no/?p=61
Og en annen tankevekker her:
http://silvermoon.no/?p=65

Uansett så foretrekker jeg at maten min har hatt et fritt og godt liv, og er overbevist om at den da smaker bedre selv om det ikke kan bevises at næringsinnholdet er høyere.

Sondre: Flott, jeg var lagt igjen kjapp kommentar. Supert at mange tar opp dette viktige temaet!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00