av Sondre Båtstrand | januar 31, 2011  

Sunn mat må være billig mat

Sunt og grønt vil MDG ha mer av!

Sunt og grønt vil MDG ha mer av!

- Det må bli lettere for folk å velge sunn mat, mener både Nasjonalt råd for ernæring og Helsedirektoratet, og foreslår aktiv prispolitikk, ifølge ANB. Det synes jeg er et godt forslag som må følges opp politisk: Regjeringen kan begynne med å fjerne merverdiavgiften på økologisk mat og heller øke avgiftene på sukkerbomber.

Nordmenn drikker i gjennomsnitt 65 liter brus i året, spiser 14 kilo godteri og bruker 20 prosent av matutgiftene på brus og godteri. Samtidig er forbruket av frukt og grønt for lite, og det er kanskje ikke så rart når den billigste og mest tilgjengelige maten og drikken ofte er usunne alternativer. Mangel på sortiment og høy pris er for eksempel hovedgrunner til at forbrukere ikke kjøper mer økologisk, ifølge Forbrukerrådet og Oikos.

Miljøpartiet De Grønne vil blant annet gjøre sunn mat, inkludert vegetariske alternativer, tilgjengelig i alle offentlige institusjoner, og innføre forbud mot brusautomater på skoler. Lokalt i Bergen har De Grønne lansert et innbyggerinitiativ der vi ber deg hjelpe oss med å få bystyret til å fatte et vedtak som pålegger alle kantiner og spisesteder som er kommunale eller får kommunal støtte å tilby et fullverdig vegetarisk alternativ.

I dag tvinges fattige til å spise dårligere mat, og her kommer tiltak som fjerning av moms på økologiske matvarer og annen sunn mat inn sammen med avgifter på usunn mat – så vel som generell fattigdomsbekjempelse. Som grønn politiker er jeg opptatt av at det skal være enkelt og økonomisk å velge sunt og miljøvennlig.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg er helt enig i at det bør være enkelt å ta sunne og miljøvennlige valg, og å fjerne moms på økologisk mat er et godt forslag.

Sondre: Takk for støtte :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er helt enig! Vi har fått et urovekkende klasseskille innen helse, og dette er ett av mange tiltak som bør kunne fjerne noe av dette.

Sondre: Takk for støtte!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg må vel bare være enig med deg Sondre :) Hadde vi i tillegg fått det offentlige til å forstå at de også må benytte mer kortreist mat så ville det her blitt bra.

Sondre: Takk for støtte! Mange hyggelige kommentarer i dag :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Mindre kjøtt gir bedre helse
Helsedirektoratet lanserte idag nye anbefalinger og sier nå klart og tydelig at det er uheldig med stort kjøttinntak. De nye anbefalingene vektlegger at man ikke bør spise mer enn 500 g rødt kjøtt per uke. Nordmenn flest spiser langt over dette, med svært uheldig konsekvens både med tanke på hjerte-og kar-sykdom, diabetes, enkelte kreftsykdommer og fedme. Ikke bare helsa vår har godt av mindre kjøtt. Også klimaet vil bedres dersom vi senker kjøttforbruket. Les mer

Sondre: Go veggie – eller prøv en kjøttfri mandag!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Flott forslag Sondre!

Og so kan ein samtidig kanskje belønne økologiske lokalbønder med “transportavslag” i tillegg ;) ……og faktisk også all anna skatt dersom maten blir solgt på “bondens marked”….? (sånn at vi får opp lokalproduksjonen på naturleg mat )….

Sondre: Jeg har veldig sansen for Bondens marked, og synes det er spennende med ulike forslag som favoriserer kortreist mat.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Moms er et kjempeverktøy for aktiv beskatning. Økologisk mat og miljøvennlige produkter som vi har primære behov for bør få lavest mulig sats. Unødvendige produkter kan få tildels meget høy sats. Slik kan vi begrense forbruket av det som er usunt og unødvendig. Først må vi imidlertid stikke hodene sammen for å spikre et system som ikke er avhengig av økonomisk vekst for at korthuset vårt ikke skal rase sammen!

Sondre: Nettopp!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Å fjerne momsen ville være å gå glipp av inntekter til felleskapet; hvordan disse midlene er brukt er en annen diskusjon, Sondre og dessuten vil det bare være en symtombehandling.

Dessverre så er det feil at økologiske og lokale varer er for dyre; de er rett priset, for at en lokal jordbruker skal kunne ha en basisinntekt, uten subsidier og uten å måtte ha en tilleggsjobb, som f.eks. snekker, Å leve av en jobb, er noe som vi i andre sektorer tar for gitt.

Det er de andre varene som er kunstig billige i forhold til de økologiske, kjøpt inn gjennom avtaler som presser priser, innhøstet av underbetalt personal i fjerne land, eller dyrket i laboratorier.

Det er opp til konsumentene å velge å betale det varene er verdt, og støtte lokal og miljøvennlig drift og arbeidsplasser. Folk flest må forstå at ved å kjøpe kunstig billige varer, støtter de noen få magnater, og er med på å hindre en bærekraftig utvikling av primærnæringen her til lands!

At det er bare “rikinger” som kan leve av økologisk mat, er nok riktig. Og hva sier det om oss andre gjengse som tror at vi har det såååå bra….

Sondre: Gode innspill, Oscar! Det er ganske få som ikke har råd til å kjøpe økologisk i dag, og det handler litt om evne til å prioritere. Likevel vil jeg gjerne senke momsen på sunne varer og ta inn igjen pengene ved å øke momsen på mindre ønskelige varer. Billigere grønnsaker og dyrere brus, altså.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Stig!

Du høyre ut som ein fornuftig person :)

“Vektøyet” vi burde kunne bruke her er “kjøp lokaprodusert økologisk (naturleg) mat som på ingen måte burde vere skattelagt OG ein er utafor den syntetiske “økonomisk vekst” ballongen (som vill sprekke på eit eller anna tidspunkt!).

Vi mennesker burde ikkje la oss begrense av idiotisk unaturlege lover………..fordi dei er kun skapt av mennesker som ønskar makt over oss………..?

Dersom vi skulle oppleve ei krise og er avhengig av importert mat vil samfunnet kollapse………….MEN dersom vi derimot har mangen lokale bønder som lagar naturleg mat vil befolkningen overleve…..

…så enkelt………

Sondre: Ja, et levende landbruk og egen matproduksjon er også spørsmål om nasjonal sikkerhet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00