av Sondre Båtstrand | januar 28, 2011  

Oljesand og hykleri i særklasse

Statoils oljesandanlegg. Foto: Greenpeace

Statoils oljesandanlegg. Foto: Greenpeace

Mens havet utenfor Svalbard aldri har vært varmere, er Statoil i gang med oljesandutvinning i Canada. Det er en skammelig illustrasjon på det norske hykleriet i miljødebatten. Det er på tide å ta et oppgjør med vårt statlige energiselskap og gjøre det til et grønt alternativ.

Forskningsrådet melder at Golfstrømmen ved Svalbard har aldri vært varmere enn i dag i løpet av de siste 2000 år. Det er konklusjonen i artikkel en forskergruppe ved Universitet i Tromsø publiserer i Science i dag.

Mens bevisene på at noe er galt med klimaet hoper seg opp, og norske politikere konkurrerer om å rope høyest om en kommende katastrofe, har Statoil startet produksjon av oljesand i Canada. Greenpeace raser med god grunn: Utvinning av olje fra tjæresand har alvorlige klima-, miljø- og sosiale konsekvenser. Oljeproduksjon fra tjæresand genererer 13 ganger så mye CO2 per fat olje som vanlig nordsjøolje.

Miljøpartiet De Grønne mener regjeringen må bruke eierskapet i Statoil til å trekke selskapet ut av skitten oljesand, og gjøre Statoil til et energiselskap basert på fornybare kilder som ikke ødelegger vårt felles miljø. Det er på tide å ta Norge ut av oljealderen, og vi kan starte med å skrinlegge oljesanden!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Oljeselskaper innrømmer at vi har et klimaproblem
BP og Exxon innrømmer at vi er på vei mot videre økning i CO2 endringer og at vi vil få klimaendringer. Dette står med klare ord blant annet i rapporten ‘BP Energy Outlook 2030.’ Det er jo flott at de nå innser problemet. Dessverre overlater de alt ansvaret om å løse problemet til

Sondre: Oljeselskapene løser nok ikke klimakrisen på egenhånd, men det er jo bra at også BP og Exxon begynner å innse problemet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dominoeffekten
Stadig flere forskere peker nå på hvordan klimaendringer kan få selvforsterkende effekter

Sondre: Det er urovekkende!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Norge lider av oljeavhengighet. Symptomene på oljeavhengighet er sterk lyst eller følelse av tvang til oljeutvinning. Toleranseutvikling utvikles raskt slik at man trenger stadig økende doser for å få tilfredsstillelse.

Sondre: Best å sende regjeringen på rehabilitering!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei

Eg skriv på vegne av Norsk Medisinstudentforening (NMF). Eg har lese bloggen din og eg tykkjer du skriv interessant om klimarelaterte problemstillinger.

Vi driv ein kampanje som heiter Klima=Helse, der vi prøver å kaste lys over dei mange og alvorlege helserelaterte konsekvensane ved klimaendringar.

Vi ynskjer å utfordre deg og eventuelt dine lesarar til å skrive eit innlegg til konkurransen vi har. Konkurransen går ut på at ein skal skrive eit kreativt forslag til korleis ein kan redusere CO2-utslepp.

I hovudjuryen vår sit blant andre miljøvernministeren, Erik Solheim, og forfattar Jostein Gaarder. Vi har kåringar av innlegg kvar månad t.o.m. mars, og fristane er 28. februar og 31. mars. Som premie er det fine tursekkar til månadsvinnarane, og brekurs for to til hovudvinneren.

Klimaendringer fører allereie no til store helseproblem og kan kome til å føre til enorme helseproblemer på sikt. Denne konkurransen er drevet av medisinstudenter som er engasjerte i global helse, og som ynskjer å bruke helseperspektivet for å sette fokus på klima på en litt ny måte.

Håper du vil bidra til å sette fokus på klima og helse ved å skrive eit innlegg i konkurransen, eventuelt linke til konkurransebloggen på bloggen din(?)

Les meir om konkurransen på http://www.klimahelse.no/konkurransen.

Med venleg helsing

Oss i Klima=Helse
NMF

Sondre: Takk for en bra initiativ og en spennende utfordring. Jeg må skrive noe, og oppfordrer alle lesere til å bli med :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00