av Sondre Båtstrand | januar 20, 2011  

Varig vern er aktuelt!

Vakre Reine i Lofoten. Foto: Clemensfranz (CC BY-SA 3.0)

Vakre Reine i Lofoten. Foto: Clemensfranz (CC BY-SA 3.0)

Når Regjeringen slår fast at varig vern av Lofoten og Vesterålen ikke kommer på tale, viser det hvor bakstreversk regjeringen er og hvordan den rygger inn i fremtiden. Det gir også grunn til å tvile på om Arbeiderpartiet egentlig mener alvor med at partiet ikke har tatt stilling til spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, for det kan virke som at spørsmålet for Ap ikke er om, men når. Det er dårlig nytt for hav og klima.

- Varig vern er jo ikke aktuelt, sa Eirin Sund (Ap) til norsk oljeelite på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, og fikk støtte fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, som i Sandefjord også presenterte 50 nye utvinningstillatelser. Riis-Johansen ser ikke noe problem med det:

- Aktivitetsnivået på norsk sokkel ligger an til å bli svært høyt de neste årene. Dette vil gi positive ringvirkninger over hele landet, sier Riis-Johansen, og overser glatt de negative ringvirkningene for resten av verden. Norge er blant landene som er minst utsatt for klimaendringer, men det betyr ikke at vi bare skal fortsette å forurense verden.

Når det gjelder havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, er det ikke bare snakk om globalt klima, men også om negative ringvirkninger for lokale arbeidsplasser, enten det er innen fiskeri eller turisme. Det er all grunn til å kjempe mot holdningene til Sund og Riis-Johansen, og gjøre dette til en debatt for eller imot oljeboring, ikke bare et spørsmål om når boringen skal skje. For Miljøpartiet De Grønne er i hvert fall varig vern høyst aktuelt, og det ikke bare utenfor Lofoten og Vesterålen: Vi vil ut av oljealderen og inn i den fornybare fremtiden!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Når APene (hehe…) tidligere ikke har villet uttrykke et standpunkt angående oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, er dette i mine øyne bare et feigt, strategisk knep for ikke å skyve fra seg en stor andel velgere. Sier en “vet ikke” i en slik type sak – kan en i nesten ethvert tilfelle konkludere med en selv at det i realiteten dessverre betyr det verste, i dette tilfellet et ja. For øvrig kommer det stadig tydeligere fram hvor utrolig lite SV kler å sitte i regjering…

Jeg er iallefall helt enig med deg: Varig vern er _høyst_ aktuelt!! “Positive ringvirkninger over hele landet” – meg i rumpa.

Sondre: Det positive med SV i regjering er kanskje først og fremst at partiets manglende miljøengasjement blir blottstilt slik at miljøvenner heller stemmer De Grønne enn å kaste bort stemmen på Kristin Halvorsen & co. Så kan De Grønne vokse og endre på politikken.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00