av Sondre Båtstrand | januar 3, 2011  

Krig er skadelig

Norske soldater i Afghanistan. Foto: Grautbakken.

Norske soldater i Afghanistan. Foto: Grautbakken.

I dag har VG avslørt en rekke feil og mangler i Forsvares lister over fysisk skadede soldater i Afghanistan. Til og med soldater som har fått Forsvarets medalje for sårede i strid er ifølge VG utelatt fra den offisielle oversikten over skadde. Årsaken kan være frykt for dårlig rekruttering, sier tidligere sanitetssjef Leif Sverre Rosén. Om det stemmer, tror jeg det er på tid eå innse at Norge faktisk er i krig i Afghanistan, og selvsagt utsetter soldater seg for risiko ved å delta i en krig!

Militærvesenet er kanskje ikke kjent for så mye åpenhet, men USA skal visst publisere detaljerte oversikter over skadde. Norske myndigheter gjør ikke det, og har nå blitt tatt i sterke underdrivelser av hva som egentlig foregår. Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) vet ikke når hun kan svare på hvor mange soldater som har blitt skadet i Afghanistan. Det er meget alvorlig om de som vedtar å sende soldater til krig ikke får informasjon om hva krigen fører med seg.

Til VG sier tidligere sanitetssjef Leif Sverre Rosén at Frykt for dårlig rekruttering av soldater til tjeneste i Afghanistan, kan være en årsak til at krefter i Forsvaret ønsker å holde skader og psykiske følgetilstander skjult. Man tenker at ungdom ikke vil reise ut når de ser at soldater kommer alvorlig skadet hjem.

Det jeg leser ut av dette, er at Forsvaret frykter at ungdom skal skjønne hva de faktisk går til før de melder seg til krigstjeneste. Døde og skadde soldater er dårlig PR, men samtidig en del av den brutale realiteten som krig er. Krig er brutalt, voldelig og skadelig, og den som ikke har skjønt det, burde virkelig ikke være der, men heller delta i fredsarbeid for å redusere omfanget av brutalitet, vold og skader. Hent soldatene hjem!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Av skade blir man klok … det skulle tatt seg ut om nordmenn plutselig ble kloke.

Som alltid er det bare symptomene man prøver å gjøre noe med. Årsaken er uinteressant. Fredsarbeid er å arbeide aktivt for å fjerne årsakene til at det blir krig, og årsakene til krig er aldri vold eller brutalitet. Man fjerner heller ikke årsaken til krig ved å ensidig hente soldatene hjem. Hvem vinner på at vi tar soldatene hjem?
Fjerner vi årsaken til krigen ved å ta soldatene hjem? Hvem vinner krigen hvis soldatene ensidig trekkes ut, og hvordan påvirker seieren den parten som vinner krigen?

Vi burde selvfølgelig ikke ha sendt dem i første omgang, men vi kan da ikke bare trekke oss fra en forpliktelse?
Eller kan vi det?
Er det slik politikere tenker?

Sondre: Vi kan bidra på andre måter enn ved å delta i krigsoperasjoner. Det mener i hvert fall noen politikere, som grønne politikere. Andre politikere tenker helt annerledes.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

I USA (v/president Bush) var (er?) det vel forbud mot å vise bilder/TV fra begravelse av døde soldater fra de pågående “kriger” (eller hva dette nå kalles av våre top-politikere)?

Sondre: Det var i hvert slik i en periode, men jeg tror regimet har løsnet litt på restriksjonene etter at Obama kom til makten.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det var et særdeles tafatt svar.
Du må da kunne svare bedre enn dette?

Sondre: Litt kjapt svar, kanskje? Jeg svarer kjapt igjen, jeg: Jeg synes ikke Norge skal ta del i okkupasjonen, og tror ikke tilbaketrekking av norske soldater vil gjøre situasjonen verre i Afghanistan. Bare gi beskjed om du vil ha et mer utdypende svar, så kan jeg ta meg tid til det.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00