av Sondre Båtstrand | desember 29, 2010  

Desperat fra pelsnæringen

Synes du denne reven har fortjent et liv i et trangt nettingbur fordi noen mennesker vil ha en pelskrage? Foto: Nettverk for dyrs frihet

Synes du denne reven har fortjent et liv i et trangt nettingbur fordi noen mennesker vil ha en pelskrage? Foto: Nettverk for dyrs frihet

Siden en undersøkelse fra november viste at 62 prosent er mot å holde rev og mink i bur for å produsere pels og 56 prosent vil avvikle statsstøtten, har pelsdyrnæringen forsøkt seg på en vri for å få en mer positiv meningsmåling. På spørsmål om pelsdyroppdrett ødelegger for resten av landbruket, svarer seks av ti nei, og det kaller næringen bred støtte til pelsdyr i landbruket. Det kaller jeg en drøy tolkning.

Jeg vet godt at det er mulig å manipulere frem ønskede resultater i spørreundersøkelser. Det er særlig viktig hvordan spørsmålene blir formulert og i hvilken sammenheng de kommer. Et spørsmål om ja eller nei til oppdrett av rev og mink i bur for pelsens skyld, får respondenten til å se for seg dyr i trange bur. Det liker ikke folk, og derfor taper pelsdyrnæringen når fokuset blir på dyrene.

Derfor spør ikke pelsdyrnæringen folk om de vil se rev og mink i trange nettingbur bli flådd for å lage pelskrager. Næringen spør heller folket om de synes pelsdyroppdrett ødelegger for resten av landbruket. Når et klart flertall svarer nei, kan det bety mye rart. For noen som svarer nei kan det bety at de ønsker et sterkt landbruk samtidig som de vil forby pelsdyroppdrett, andre kan ha svart nei fordi de synes resten av landbruket klarer seg bra på tross av fokuset på pelsnæringen, mens atter andre kan ha svart nei fordi de rett og slett mener pelsdyrinæringen bidrar til å gi norsk landbruk et godt rykte.

Jeg er ikke den eneste som reagerer. Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener det fremstår som direkte useriøst å hevde at resultatene betyr støtte til fortsatt pelsdyroppdrett. Hun påpeker at spørsmålet er så upresist at det vanskelig kan tolkes som støtte til pelsdyroppdrett, og det synes jeg hun har helt rett i. Meningsmålingen fremstår som et desperat forsvar fra en næring som er presset kraftig på defensiven av at dyrevern har kommet sterkere på agendaen. Snart skal vi nok få innført forbud mot pelsdyroppdrett!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

…samitidig opplever pelsnæringen et forhåpentligvis siste oppsving. Adresseavisen kunne lille julaften rapportere fra årets siste pelsdyrauksjon i Helsingfors: “Pelsprisene til værs”: sølvrevskinn opp 40 %, blårevskinn opp 100 % & minskinn opp 60 %. I følge Arild Martinsen, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag “har vi mellom 20 & 25 nye pelsdyrfarmer på gang i Norge…” Hvilket betyr: kampen for å få lagt ned konsentrasjonleirene for små rovdyr i Norge blir hard i året som kommer, men det blir et godt nyttårsforsett!

Sondre: Pelsnæringen har i årevis overdrevet fremtidsmulighetene for bransjen, men jeg håper virkelig ikke de klarer å lure 20-25 bønder til å investere i konsentrasjonsleire som uansett vil bli kriminalisert om noen år.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00