av Sondre Båtstrand | desember 28, 2010  

Flere luftmålere og ren luft!

Grønne aksjonister for ren luft

Grønne aksjonister for ren luft

Dårlig luft har preget det siste året i Bergen, selv om vi bare har to faste målestasjoner i byen. I dag lyser måleren på Danmarks plass rødt igjen, og debatten går høyt. Jeg tror engasjementet hadde vært enda bredere om det var målere i Sandviken, Rådalen, Åsane og andre tett trafikkerte områder. Derfor er det nok behagelig for byrådet at ikke flere får oppdaterte data om deres lokale luft, men det er på høy tid å få på plass flere målere – og en politikk som gjør at målerne kan lyse grønt.

Oslo har 11 målestasjoner som overvåker luftkvaliteten, mens Trondheim har fire målere. I Bergen er det bare to faste målestasjoner, en ved Rådhuset og én på Danmarks plass. Nå er det helseskadelige nivåer av nitrogendioksid i luften rundt sistnevnte målestasjon, forårsaket av biltrafikk og forsterket av en kald og vindstille dag. Det skaper debatt i nærmiljøet, og det tror jeg også hadde skjedd om målere i Åsane lyste rødt.

BA tar opp det lave antallet målestasjoner i dagens papirutgave, og forsker Dag Tønnesen ved Norsk institutt for luftforskning mener det trengs flere luftmålere i Bergen. Det har han helt rett i.

I tillegg trenger vi politikk for at målerne skal lyse grønt enten det er på Danmarks plass eller i Rådalen. Det betyr kraftig forbedret kollektivtilbud med flere ekspressbusser, flere kollektivfelt, sammenhengende sykkelveier og restriksjoner på privatbilisme i form av køprising og krisetiltak som 100 kr i bompenger når målerne lyser oransje. Rødt skal de ikke lyse i det hele tatt om vi i De Grønne i Bergen får viljen vår.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Kanskje du blir vel antagonistisk mot et annet parti på venstresiden, når du skriver: “Rødt skal ikke lyse i det hele tatt om vi i De Grønne får viljen vår.” Kanskje ramler de ut av bystyret neste år, dersom dere kommer inn, så det er jo noe i det du sier, lykke til med valgkampen! … men la dem nå få lyse littegrann der dem rusler omkring etter å ha mistet et medlem som nå er blitt ordførerkandidat for AP ;)

Sondre: Hehe, den tolkningen tenkte jeg ikke på. Det blir tøffe måneder frem mot bystyrevalget, så får vi se hvem som blir størst av de røde eller de grønne.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Et lite tips i vintersnøen som bør være aktuellt for Bergen: http://www.hedmark-trafikk.no/dtArticle.aspx?m=4421&amid=73591

Sondre: Så bra! Takk for tips om elbusser. Dette bør Bergen også kunne få til – og andre steder!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00