av Sondre Båtstrand | desember 26, 2010  

Belize forbyr tråling

Fra Belize Barrier Reef. Foto: Tibor Marcinek

Fra Belize Barrier Reef. Foto: Tibor Marcinek

Tråling er en lite selektiv form for fiske med negative konsekvenser for havmiljøet. Derfor er det grunn til å glede seg over at Belize har vedtatt forbud mot alle former for tråling i sine farvann. Her hjemme i Norge ønsker Miljøpartiet De Grønne avvikling av de minst selektive fiskemetodene, som f.eks. havtråling, til fordel for bærekraftig kystfiske.

Belize følger etter Venezuela og Palau i å forby tråling, blant annet etter at UNESCO truet med å fjerne Belize Barrier Reef fra verdensarvlisten om ikke korallene ble vernet. Det handler også om at tråling gir store mengder bifangst, og Kristian Parker fra havmiljøorganisasjonen Oceana forteller at for hvert kilo reker som blir trålet, blir fem kilo fisk kastet overbord død. I Norge har det også vært fokus på store mengder bifangst og påfølgende utkast av så mye som 45 prosent av fangsten fordi det er feil art eller undermåls fisk.

Vi må se på årsakene til den store bifangsten. Miljøpartiet De Grønne vil redusere havfiskeflåten til fordel for bærekraftig kystfiske, og støtter økt forskning på selektive og biologisk nedbrytbare redskaper, energieffektive fartøy og miljøvennlige drivstoffer. Tråling er ikke fremtidens fiskemetode!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Bra! I tillegg minner vi hverandre om at også den norske korrallskogen er truet av nettopp tråling!

Sondre: Takk, det skulle jeg selvsagt ha nevnt. 30-50 prosent av korallforekomstene i norske farvann er allerede skadet eller ødelagt av bunntråling.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det forteller kanskje mer om hvor VERDILØS denne verdensarvslisten er, om den brukes som pressmiddel, enn hvor fornuftig regjeringen i Belize er.

Faktisk burde vi alle ta avstand fra UNESCO om de bruker “sin makt” til å tvinge små land til å innføre lover å regler. Hva blir det neste? Røros tas av listen fordi Norge ikke innfører Euro?

Bøllete og frekt!
Ikke engang nyttig, ettersom Belize er en mikrostat med 300.000 innbyggere, og knapt er i stand til å skade miljøet – fokus burde heller vært rettet mot land som VIRKELIG utgjør en trussel! Hva med Chile? Hva med Malaysia? Hva med Spania… eller USA?

Makan!

Sondre: Om naturarv ødelegges, er det bare naturlig at UNSCO tar den ut av verdensarvlisten. Om korallene blir ødelagt ødelegger Belize for egen turisme. Belize er opptatt av å verne turisme og fiskeri.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

hei Sondre…..

som kommentar til BlackCraw over her – ikke mange år siden at norske forskerfartøyer raserte koraller i trondheimsfjorden – uten at jeg skal vet eller skal si noe om ev konsekvenser av dette.

Når det gjelder Belize – så skjedde jo dette under tvang – og hvor mange i verden kan peke på Belize på kartet uten å sjekke ??

En svensk dokumentar der bl a norske firmaer og produksjon av krillolje var sterkt i fokus – ligger nok oss nærmere. og at visse fiskesorter er utsatte i hele det europeiske området er utsatte vet vi. men jeg har vel spurt deg før – hvem skal få sine kvoter og sitt levebrød redusert – og det kreves store investeringer i nytt utstyr både i vannet og på båtene – så da blir det de fattige som skal betale igjen – for oss rikes ideer og påfunn og meninger om det meste…..

og dette er faktisk kurante spørsmål…..

fortsatt god jul :)

Sondre: Kvotene må bli overført fra trålere til kystfiske, det har jeg nevnt før. Når det gjelder fordeling globalt, så er det vel ingen partier som er mer opptatt av å balansere den globale resursbruken. Fortsatt god jul :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

sondre…..

men det er bare dem eier trålere som har råd til kravene som stilles… og da vil kystfiske forsvinne

Sondre: Vi må endre på slikt. Kystfiskere må favorises.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tråling i Belize var vel aldri noe stort problem. Har aldri sett en tråler de gangene jeg har vært der, og vil tro det er alt for grunnt på innsiden av “revet” til at man kan tråle der. Hva som skjer på utsiden av revet, kan da umulig påvirke revet?

Det jeg vet, er at de har innskjerpet reglene for stangfiske. I hovedsak går dette utover lokalbefolkningen (les indianere) som nå må betale for å ta seg en “matfisk”. Høres jo nesten kjent ut.

Forresten burde du ta deg en tur!
Det er et av de aller vakreste stedene jeg vet om!
Lite kriminalitet har de også,
for ikke å snakke om et utmerket lokalt øl -
Produsert i Ladyville :)

Sondre: Du kjenner tydeligvis de lokale forholdene bedre enn meg. Her i kulden frister det jo med Belizes varme, strender og koraller :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00