av Sondre Båtstrand | desember 20, 2010  

Atomavfall som flyter forbi

Væpnede vakter passer på polsk atomavfall før avreise til Russland - via norskekysten. Foto: National Nuclear Security Administration. CC Attribution-NoDerivs 2.0 Generic

Væpnede vakter passer på polsk atomavfall før avreise til Russland - via norskekysten. Foto: National Nuclear Security Administration. CC Attribution-NoDerivs 2.0 Generic

Tidligere i år kunne vi lese at Containere med nok atomavfall til å lage 18 atombomber er i all hemmelighet sendt rundt norskekysten til Russland. I desember holdt det på å gå riktig galt: Frakteskipet “Puma”, som i forrige uke fraktet 330 tonn radioaktivt avfall langs hele norskekysten, måtte lørdagskveld ha assistanse utenfor Sørøya i Finnmark, melder Finnmark Dagblad. Norske myndigheter må få atomavfallet bort fra kysten vår!

Gunnar Album i Naturvernforbundet har advart mot store konsekvenser om atomtransporten havarerer langs norskekysten: – Det verste tenkelige er brann eller annen årsak til utslipp til luft. Det er like farlig som et lite Tsjernobyl, men lite sannsynlig. Men det skjer jo at båter går på grunn. Da får du atomforurensning i sjøen, sa Album til BT i oktober.

Det kunne endt riktig ille om “Puma” fortsatt hadde hatt atomavfallet ombord da skipet tok inn vann utenfor Finnmarkskysten. Redningsmannskapene fikk ikke beskjed om den skumle lasten, og Naturvernforbundet mener Norge ikke har god nok beredskap for å takle en eventuell ulykke med atomavfall. Manglende norsk informasjon om atomtransportene står i kontrast til amerikanske myndigheter som forteller om store mengder polsk atomavfall som skal til Russland – via norskekysten.

Transport av atomavfall er omstridt, og det har vært store demonstrasjoner mot avfallstransporten i Tyskland. Her hjemme har engasjementet vært lavere, men med de siste dagers hendelser er det godt håp om en mer engasjert debatt. Det trengs av hensyn til helse og miljø.

Atomkraft er ingen løsning, og avfallet er en konstant trussel i 100 000 år. Vi trenger ikke å skape slikt avfall!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00