av Sondre Båtstrand | desember 3, 2010  

Sølvtøy til skade og besvær

Ja, det er helt naturlig å svette etter trening. Foto: Tallguy1982. Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Ja, det er helt naturlig å være svett etter trening. Foto: Tallguy1982. Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Når jeg hører ordet sølvtøy, tenker jeg på gammelt bestikk, men nå viser det seg at bruk av sølv blir stadig mer utbredt i klær – for å hindre lukt og bakterier. Resultatet kan bli skader på miljøet og resistente bakterier, melder Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) som vil ha slutt på unødvendig sølvbruk. Det er et initiativ jeg støtter.

På nettsiden ErDetFarlig.no kan vi lese at Sølv er skadelig for miljøet, og er giftig for livet i vann. I tillegg har sølv antibakterielle egenskaper. Det er mulig at utstrakt bruk av stoffet kan føre til at bakterier blir resistente mot antibiotika. Det kan for eksempel innebære at vanlige infeksjoner som vi i dag kan behandle med antibiotika, kan være farlige fordi antibiotikaen ikke lenger virker.

Det er vel allment kjent at for hyppig bruk av et bakteriedrepende stoff kan utløse resistens hos bakteriene. – Det er svært viktig at stoffene kun brukes der de er høyst nødvendige – for å bevare de bakteriedrepende egenskapene, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Klif som opplyser at sølv i dag blir brukt i helsevesenet blant annet for å hindre infeksjoner i brannsår.

På denne bakgrunn er det betenkelig at bruken av sølv øker i blant annet sportstøy. Velg heller en dusj og vask av treningstøy etter en tøff treningsøkt – fremfor luktfrie klær, er rådet fra Klif. Jeg synes det er ganske spesielt om folk skal være så løsrevet fra naturen at de ikke vil lukte svette etter en treningsøkt, og synes rådet fra KLIF burde være overflødig – men her er det likevel helt på sin plass: Ikke dusj deg i kjemikalier, dusj deg i rent vann!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00