av Sondre Båtstrand | november 26, 2010  

Ny dom mot The Pirate Bay

the-pirate-bayjpg1Folkene bak The Pirate Bay er dømt igjen, denne gangen i Svea hovrett: Fengselsstraffene er kortet ned og erstatningsbeløpet økt til 46 millioner kroner, men det er vel ingen som tror at rettssaken vil få noen stor betydning for fildeling og kulturliv. Rettsprosessen mot Peter Sunde & co minner mest om en heksejakt, og film- og platebransjen kunne med fordel brukt ressursene sine på å tilpasse seg en digital hverdag fremfor å fofølge frontfigurer for delekulturen på nett.

VG Nett melder at Svea hovrett har dømt tre av mennene bak Pirate Bay til ti, åtte og fire måneders fengsel og 46 millioner kroner i erstatning for medvirkning til brudd på den svenske opphavsrettsloven. Dommen får neppe konsekvenser for fildelingen.

Det er ganske godt dokumentert at fildeling bidrar til økt interesse for og kjøp av musikk (les dokumentasjon her, her, her, her og her),så jeg mener at myndigheter i så vel Norge som Sverige konsentrere seg om å få på plass nye opphavsrettslover som åpner for privat deling av digital kultur. Det er verdt å merke seg at Andelen av befolkningen som benyttet internett til betalt nedlastning av film og digital leie ble fordoblet fra 4 til 8 prosent og fra 5 til 10 prosent fra høsten 2009 til våren 2010. Fremtiden ligger i gode betalingsløsninger, ikke heksejakt på fildelere.

Miljøpartiet De Grønne mener dagens opphavsrettsregler aktivt misbrukes på en slik måte at utvalget og tilgangen på kultur begrenses, og ønsker å endre lovverket slik at det blir enklere å lovlig dele kulturprodukter ikke-kommersielt. Det eneste reelle alternativet til dette er en videre oppblomstring av ulovlig fildeling, og kriminalisering av vanlige borgere. Samtidig er det viktig at et nytt lovverk sikrer opphavspersonens rettigheter.

Miljøpartiet De Grønne vil gjøre ikke-kommersiell fildeling av musikk og andre medietyper lovlig, kombinert med en lisensavgiftsløsning for betaling til utøvere, produsenter og studioer.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Slå ihjäl en pensionär på en parkeringsplats = 2 års fängelse och minimalt skadestånd. Brutalt gruppvåldta och misshandla två tjejer = 1,5 års ungdomsvård och ett minimalt skadestånd. Driva en sökmotor = 1 års fängelse och 46 miljoner i skadestånd. domen mot The Pirate Bay är idiotisk

Sondre: Enig. Det er helt absurd at en søkemotor blir straffet så hardt i sammenlikning med vold, drap og voldtekt. Det er skammelig.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00