av Sondre Båtstrand | november 17, 2010  

Ti tusen vil flytte tusenlapper

Fra regnskogen i Peru. Foto: Roosevelt Garcia. No (c)opyright

Fra regnskogen i Peru. Foto: Roosevelt Garcia. No (c)opyright

Var du blant dem som skrev under på Regnskogfondets kampanje Flytt tusenlappen min? I så fall var du ikke alene, for nylig kunne aktivistene levere over 10 000 underskrifter mot oljeboring i regnskogen til Finansdepartementet. Vi får håpe at budskapet når frem, og at Norge slutter å investere i rasering av regnskog.

De siste årene har Statens Pensjonsfond Utland (oljefondet) tidoblet investeringene i selskapet Repsol-YPF som vil bore etter olje blant ukontaktede indianere i regnskogen i Peru. Etter at Regnskogfondet begynte å informere om at Repsols aktiviteter truer de ukontaktede indianerne i området, har Oljefondets investeringer i selskapet blitt tidoblet fra 284 millioner i 2007 til 2,79 milliarder i 2009. Hver nordmenn eier gjennom oljefondet aksjer for tusen kroner i Repsol-YPF.

Miljøpartiet De Grønne mener regjeringens engasjement for regnskogen blir stilt i et meget dårlig lys av Repsol YPF-investeringene, og om regjeringen mener alvor med de flotte ordene om viktigheten av regnskogen, må investeringene i Repsol-YPF avvikles. Vi gleder oss over at over 10 000 nordmenn har skrevet under på at de er enige i at Norge ikke skal investere i oljeboring i regnskogen.

Det blir for absurd at Norge skryter av innsatsen for vern av regnskog samtidig som Norge støtter ødeleggelse av regnskog gjennom oljefondet. Miljøpartiet De Grønne mener fondet heller bør brukes på grønn teknologi, grønne arbeidsplasser, på utviklingstiltak, miljøtiltak og helsearbeid, og at det bør underlegges langt strengere etiske regler enn i dag.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Kort fortalt:

Dette kan vi ikke stanse. Folk som bor i f.eks. Peru vil aldri tillate at de ikke skal få den levestandarden dere i deres del av verden tar for gitt. Hvorfor skulle de?

Nylig har Peru inngått en frihandelsavtale med Russland. Vi får være glad det er Repsol og ikke noe russisk selskap som leter etter jungel-oljen.

Hvilken rett ha vi til å nekte de å leve som oss?

Dama er fra Iquitos. Du kan se noen bilder derifra ved å trykke på linken for denne kommentaren. De er ikke så bortkommen og eksotiske som man skulle tro. Det beste symbolet er kanskje at Coca Cola allerede har kjøpt opp Inca Cola fabrikken! Heldigvis finnes der ikke en eneste McDonalds – ennå!

Viste du at Gummi kom fra Iquitos?
Storhetstiden var for ca 100 år siden. På 30-tallet la de ned trikken, og vi får anta det var et symbol på at storhetstiden var over (gummiplantene ble stjålet og man begynte å plante gummi andre steder).

De gangene jeg har vært i Iquitos, har jeg sett disse “oljearbeiderne”. De flys ut til områdene av det Peruianske luftforsvaret. Det ligger potensielle territorialkonflikter med både Equador og Brasil (større enn verden) latent.

Jeg er som tidligere nevnt motstander av hele oljefondet, men skal det nå en gang forvaltes fornuftig, er ikke Peru noe dumt sted å investere!

Sondre: Det er mulig Peru er et fint sted å investere i, men det er fortsatt snakk om oljeboring i regnskogen. Jeg mener for øvrig at den materielle levestandarden i Norge generelt er for høy. Det er ikke bærekraftig om alle skal leve slik, og det er ikke rettferdig at bare noen få lever slik.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Sondre!
Vil bare si at denne bloggen er kjempe bra, og du gjør en veldig god jobb i MDG! Norge trenger flere folk som deg, og Norge trenger å åpne øynene for Miljøpartet De Grønne. Krysser fingrene for at Norge slutter med sin dobbeltmoral, at de ser på seg selv som miløvernere, samtidig som de bryter ned og ødelegger regnskogen.
Jeg vil også takke deg for at du er så aktiv for dyrenes rettighet, håper MDG fortsetter å ha en dyrevennlig politikk :)

Sondre: Tusen takk for en hyggelig kommentar, Alexandra!
MDG og jeg skal fortsette å kjempe for dyrene, og du er velkommen til å være med :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Sondre!

Kjempeflott at du poengterar kor dobbelmoralistisk oljefondet er som invisterar pengar i andres lands oljeboring! Og forøvrig heilt einig med Alexandra over her om at du har ein opplysandes og viktig blogg :)

Oljefondet forøvrig er ikkje mykje å skryte av når det gjelder miljømessige framtidsretta invisteringar. Dei brukar pengane i bla våpenindustri og atomvåpenindustri og anna forureinandes industri. Tipper dei også har brukt litt av fondet til å invistere i Monsantos GMO mat……

Skulle ikkje forundre meg om oljefondet også har aksjer i det nyoppretta *Karbonmarkedet*…….slik at vi må betale skatt for at oljefondet kan vokse også via dette markedet. Det heile er ganske kvalmandes!

Har forresten du fått med deg at Japanske forskarar har konkludert med at den “menneskeskapte globale oppvarminga” er ein gedigen bløff? Sola vett du ;)
Og har du høyrt om Geoengineering? Tungmetaller som Aluminium og Barium blir slept ut frå fly for å “forhindre global oppvarming”? Desse stoffa er veeldig giftige også i svært små mengder……

Ganske sprøtt!

Einig med deg i at pengane burde bli brukt på framtidsretta miljøvennlege tiltak……alt anna enn denn idiotiske dobbelmoralen iallefall. Og openheit omkring invisteringane burde vere einselfølge!

Hadet godt :)

Sondre: Oljefondet er ganske råttent – miljøfiendtlig aktivitet gir penger som blir brukt på enda mer miljøfiendtlig aktivitet. Det er ganske skammelig at norske politikere løper rundt og kaller Norge en “miljønasjon”… Og takk for hyggelige tilbakemeldinger!
… men klimasaken blir vi nok ikke enige om med det første. Jeg kjenner til geoengineering og tror ikke det er veien å gå….

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Heia Sondre!

Du kjenner til Geoengineering? Og du forstår at “Geoengineering” blir gjort for å ……”prøve å forhindre global oppvarming på jorda”?

Forstår du og at det som alle såkalte “konspirasjonsteoretikarar” før har kalla “chemtrail” no har fått eit “vitenskapeleg” og offentleg navn kalla “Geoengineering”?

Over Bergen er det observert svært mangen “Geoengineering”s utslepp…………kan det tenkast at desse utsleppa med ALUMINIUM og BARIUM(og anna ekle og giftige tungmetaller) er med på å “forgifte” den Vakre Byen Bergen? Eg lika Bergen svært godt…….og eg trur IKKJE det er berre CO2 som er skylda i det dokke sliter med no…?

Skjønner du at “geoengineering” er på den eine sida “den snille som skal sleppe at vi får global oppvarming”……MEN på den andre sida er dette FORGIFTNING av mennesker! Asmatikarar og allergikarar osv…alle….blir forgifta av desse nedfallsprodukta frå den såkalte “geoengineeringa”…….desse stoffa er Mykje verre enn CO2….(og mykje verre i svært små konsentrasjonar!)

Dei slepper gift over oss!! Uansett kor mykje CO2 vi måtte sleppe ut så kan det IKKJE forsvarast å sleppe ut giftstoffer for å liksom “forhindre sola å skinne på oss”…..

Eg håpar verkelegen du ser galskapen i dette…..Sjølv om du ikkje er einig med meg i klimasaken…..så burde du ta inn over deg at dette er direkte galskap satt i system av?

Har du kontakt med noko forskarar som kan ta jordprøver, vannprøver, snøprøver eller luftprøver med hennsyn på bla aluminium og Barium?

Dette burde absolutt belysast………..for det skjer rundt heile kloden er eg redd….dessverre

Så skal ein akseptere kva som helst berre vi slepper “global oppvarming”?

8O

Sondre: For å svare på det siste først: Nei, vi skal ikke akseptere hva som helst bare fordi klimaet blir brukt som argument. Jeg er for eksempel like sterk motstander av atomkraft, selv om tilhengerne av strålefare mener det er klimavennlig å skape masse radioaktivt avfall.
“Chemtrail” vet jeg lite om, men jeg kjenner til planer om å manipulere klimaet for å motvirke effektene av menneskeskapte utslipp.
Siden vi er uenige om klimaendringene, så lurer jeg på: Mener du heller ikke at det er et problem at økende CO2-nivåer bidrar til forsuring av havene?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00