av Sondre Båtstrand | november 10, 2010  

Med ondt skal ondt forties, sier Høyre-topp

Foto: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge

Foto: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge

Den massive kritikken av pelsdyroppdrett gjør at pelstilhengerne må finne på stadig nye argumenter. Sist ut er Høyres Julie Voldberg, som  mener at det blir dobbeltmoralsk å stille i bomullstøy mens man protesterer mot pels. Det ironiske er at jeg tror dette er første gang i historien en Høyre-topp uttaler seg negativt om bomullsdyrkingen. Det er bra om Høyre skjønner problemene knyttet til bomullen, men en skitten bomullsbransje er definitivt ikke et gyldig argument for en skitten pelsbransje.

Konvensjonell bomullsdyrking er et stort miljøproblem. Bomullen dekker ca 5 % av verdens åkerareal, men så mye som 25% av alle sprøytemidler mot insektangrep og ca. 11% av alle sprøytemidler mot plantesykdommer globalt brukes i bomullsproduksjonen. Konsekvensene for bomullsbøndene er alvorlige, med mange dødsfall som følge av giftbruken. Fremtiden i våre hender dokumenterer at bomullsdyrkingen har en rekke miljøproblemer og sosiale problemer knyttet til seg. I Norge har Fremtiden i våre hender, Changemaker og Handel og Kontor satt i gang kampanjen Rene klær for å rette fokus mot problemene.

Derfor har Julie Voldberg et poeng når hun sier at Medsøstre i andre land dør fordi vi alle skal gå i billig bomull, men når har Høyre løftet en finger for å hjelpe disse menneskene? Det later til at Høyre først får en rørende omsorg for bomullsbøndene den dagen partiet kan bruke bøndene som et argument for fortsatt pining av dyr, men argumentet holder ikke vann.

Hvorfor skal vi sperre rev og mink inne i trange nettingbur fordi det finnes bomullsbønder som har det vondt? Det er absolutt ingen logisk sammenheng, og bøndene i fattige land får det neppe bedre av at rev og mink lider. Er kanskje Høyres nye slagord “Med ondt skal ondt forties”?

Jeg ønsker Julie Voldberg lykke til med engasjementet mot bomullsindustrien, men jeg tror hun gjør best i å holde seg unna pelsdebatten. Og skal du kle deg miljøvennlig, kan du skaffe deg hampeklær eller kjøpe brukt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Et kvalmende innspill fra Høyre og et slag i mørket. Tåpelig. Har de virkelig ikke bedre argumenter i pelsdyr-debatten 8O

Sondre: De sliter tydeligvis litt med argumentene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er enig det du skriver Sondre. Et nei til pels er ikke et ja til bomull. Jeg ser en positiv trend med at det blir mer økologisk bomull å få kjøpt (senest på Åhlens), men også H&M, så nå finnes det knapt noen unnskyldninger for å ikke være en etisk og miljøvennlig forbruker. Pels bør forbys!

Sondre: Takk for det, Nina. Jeg har fått med meg en positiv tendens, for selv om det fortsatt er mye genmanipulert giftbomull og lite økologisk bomull, så går det rette veien.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Argument for pelsdyroppdrett må være at det er hyklerisk å støtte kjøttprodusenter samtidig som man er mot slakt av andre dyr for pelsproduksjon.

Bruker selv skinnjakke på høsten, og ser ikke noe galt i hverken dette, eller å spise en hamburger, såfremt jeg vet at dyrene er behandlet forsvarlig i opptretten.

Sondre: Tja, skinn er ofte et biprodukt av kjøttproduksjon, mens det ikke er mange som spiser rev eller mink. Jeg ser poenget ditt, men lar meg ikke overbevise om at det er mulig å gi rev og mink forsvarlige forhold uten at økonomien i næringen kollapser.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg synes vi vi skal bruke dette utspillet fra Høyre til å utfordre dem å ta initiativ til forbedring for slavene i bomullsindustrien.
Er det noen som føler seg kallet?

Sondre: Absolutt – utspillet er faktisk en veldig flott mulighet til å få Høyre med på politikk for bomullsslavene. Tenker du et åpent brev til partiet eller noe annet?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00