av Sondre Båtstrand | november 9, 2010  

Ja til elektro-pant

Miljøfiendtlig avfall. Foto: MikroLogika.  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Miljøfiendtlig avfall. Foto: MikroLogika. Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Når en tredjedel av befolkningen tror det er greit å hive kvikksølv-sparepærer i restavfallet, er det all grunn til å hilse velkommen et forslag om pant på småelektronisk avfall. Miljøgifter på avveie er et alvorlig problem som krever konkrete tiltak – som pant på avfallet.

I dag leverte Miljøgiftsutvalget sin utredning Et Norge uten miljøgifter til miljøvernminister Erik Solheim, og selv om forslaget om pant på mobiltelefoner og annet småelektronisk avfall har fått mest oppmerksomhet, er det mange gode forslag i utredningen.

I dag har vi grønne likevel valgt å konsentrere oss om pant på småelektronikk, for vi kan ikke akseptere at alvorlige miljøgifter havner på avveie eller blir kastet i det vanlige restavfallet. Vi må øke andelen EE-avfall som blir levert inn, og da er overgang til en panteordning helt vesentlig. Forbrukere som leverer fra seg miljøgiftig avfall på korrekt måte skal bli belønnet, og suksessen med panteordninger på andre områder tilsier at pant er veien å gå.

Miljøpartiet De Grønne ønsker innføring av pant på en rekke produkter, f.eks. kjemikalier, hvitevarer og elektronikk. Jeg tipper 10 kr i pant på sparepærer og 50 kr i pant på mobiltelefoner vil føre til fære miljøgifter i naturen, men hva synes du er passende pantesatser? Legg gjerne igjen en kommentar under – jeg svarer på alle.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg foreslår at det opplyses om at sparepærer er miljøfarlig avfall. Det er ikke så lett å vite det, og selve navnet gir jo et hint om at dette er noe miljøvennlig (”sparepære”). Helt tilfeldig at jeg fikk vite at de er spesialavfall.
Kan gjerne ha en pant på 10 – 20 kroner på dem, de er jo dyre i utgangspunktet.

Mobiltelefoner aner jeg ikke hva panten burde være, vi kaster ikke slikt her i huset. De ligger pent i “samlingen” sin og venter på neste eier! Men 50 – 100 kroner burde det være.

Sondre: Sant nok, det har vært altfor lite informasjon om hva slags gift som er i sparepærene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00