av Sondre Båtstrand | november 5, 2010  

Grønn ordfører gjenvalgt

Mange har nok fått med seg at det var valg i USA 2. november, men det meste av oppmerksomheten gikk til Demokratene og Republikanerne i kongressvalget. Mindre kjent er alle de andre valgene som foregikk samtidig, som i Richmond, California, der De Grønnes Gayle McLaughlin ble gjenvalgt som ordfører i USAs største by med nettopp grønn ordfører.

I USA sliter De Grønnes søsterparti Green Party med et vanskelig valgsystem som bare gir én folkevalgt i hvert distrikt, og valg som er nesten totalt dominert av de to store partiene, Demokratene og Repulikanerne. På det meste har Green Party klart å samle nesten tre millioner amerikanske velgere bak sin presidentkandidat Ralph Nader i 2000, men det er fortsatt langt noe noe grønt gjennombrudd på føderalt plan. På den amerikanske grasroten er det derimot grunn til å glede seg over grønne seire.

Jeg gleder meg spesielt over valget i Richmond, California, som med sine 100 000 innbyggere er den største byen i USA som har hatt ordfører fra Green Party, der Gayle McLaughlin ble gjenvalgt med 40 % av stemmene.

I USA er flertallsvalg normen, og med kun én vinner i hver valgkrets, sliter mindre partier med å slå gjennom. Jeg tror det fortsatt er et stykke igjen til USA får et mer mangfoldig partisystem, men det er virkelig på tide med en grønnere politikk fra supermaktens side, og jeg ønsker alt vel til Green Party of the United States. Tenk hvordan verden kunne blitt endret om et grønt parti styrte verdens mektigste stat…!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Verdt å nevne er også de USAnske grønnes plassering i det poltiske landskapet: de deltok f.eks. nettopp på en konferanse om enstatsløsningen på Palestinaproblematikken: en felles stat i hele området med like rettigheter for alle, noe de støtter, i tllegg til BDS-kampanjen: for boikott, de-invsteringer i & sanksjoner mot dagen Apartheid-Israel. Som jeg har sagt til en libanesisk ettet USAner på twitter & på hennes blogg: “Dere hadde ingen grunn til bare å boikotte mellomvalget, når dere hadde de Grønne å stemme på!”

Sondre: Jepp, i USA er det verdt å stemme grønt!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00