av Sondre Båtstrand | oktober 29, 2010  

Overforbruk ute av kontroll

Økonomiske oppturer kan være økologiske nedturer i en destruktiv økonomi. Ola og Kari er godt økonomisk humør og handler rekordmye, melder NA24, mens Teknisk Ukeblad skriver at Verden hadde trengt tre jordkloder om alle var som nordmenn, ifølge PriceWaterHouse Coopers. Den første nyheten er definert som en økonomi-nyhet, mens den andre er kategorisert som en miljønyhet. Når skal vi våkne og se sammenhengen?

Det er på ingen måte første gang at det kommer frem at vi forbruker for mye, både i verden generelt og i Norge spesielt. Earth Overshoot Day blir regnet ut ved å dele jordens samlede biologiske produksjon på menneskenes samlede økologiske fotavtrykk. Jo tidligere på året dagen havner, jo verre ser det ut for den økologiske bærekraften, og mens datoen var 25. september i 2009, var den 21. august i år. Hadde det kun vært opp til Norge, ville Earth Overshoot Day funnet sted i mars.

Mens flertallet i rike land har et materielt overforbruk som på ingen måte er bærekraftig, er det nok av mennesker som lever i absolutt fattigdom. Skal disse menneskene få en anstendig levestandard må andre som lever i rikdom redeusere sitt forbruk.

Vi kan tenke på jordkloden som en stor kake, full av ressurser nok til å mette alle mennesker. Nå er det slik at noen mennesker ikke bare spiser så mye at andre mennesker ikke får noe kake, de samme menneskene spiser også opp de neste kakene. Slik blir både nåtidige fattige og fremtidens generasjoner skadelidende.

Det er på tide å se økonomi og økologi i sammenheng. Vi lever innenfor et begrenset økologisk system som ikke gir rom for ubegrenset vekst i materielt forbruk, og derfor må økonomi underordnes økologi. Vi har nok ting i rike land!

Skal vi oppnå lavere forbruk, kan vi begynne med å innfrøe bedre garantiordninger for å tvinge frem mer holdbare proddukter. Vi må også endre avgiftene slik at grønne innkjøp blir belønnet mens bruk-og-kast blir straffet. Redusert arbeidstid er også et viktig virkemiddel for å vri fokus bort fra materiell vekst. Aldri har vi hatt flere ting, men ingenting tyder på at det har gitt oss mer lykke. Det bør ligge til grunn.

Er du interessert i å lese mer om økologisk økonomi, så anbefaler jeg en liten lenkesamling hos Fremtiden i våre hender.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00