av Sondre Båtstrand | oktober 27, 2010  

Forkastelig dumping

Hva er i trålposen, mon tro?

Hva er i trålposen, mon tro?

Aker Seafoods blir beskyldt for omfattende dumping av fisk: – Jeg har vært med på sjyvær der vi har destruert opptil 45 prosent av fangsten fordi fisken er undermåls eller feil sort, sier fiskeren som har publisert en video som viser dumpingen. Jeg er glad for at det blir politietterforskning av det som ser ut til å være grov miljøkriminalitet, og håper saken blir en vekker med tanke på tråling som sådan.

Nå melder VG at Enda en tråler skal ha dumpet fisk: Kystvakten har anmeldt en nordnorsk fisketråler for dumping, mens fiskere NRK har snakket med hevder at dumping er et vanlig syn. Fiskedumpingen er ikke bare krimininell, men også en forkastelig omgang med ressurser. Store mengder mat blir kastet i norske husholdninger, men det blir kastet mye mat på sjøen også. Jeg synes likevel ikke det er nok bare å kritisere dumpingen, da jeg mener vi også må se på årsakene til at så mye feil fisk havner i trålene.

Tråling er en lite selektiv form for fiske, og da kommer det undermåls fisk og flere sorter fisk i trålene. Miljøpartiet De Grønne vil redusere havfiskeflåten til fordel for bærekraftig kystfiske, og støtter økt forskning på selektive og biologisk nedbrytbare redskaper, energieffektive fartøy og miljøvennlige drivstoffer.

Det er nok av argumenter mot de store trålerne, og jeg henter fra sjøbrukspartiprogrammet til De Grønne:

Vi har fått en kapitalintensiv næring i form av fartøyer der store verdier går til finansnæringen. En følge av dette er en flåte som er lite robust i perioder med mindre kvoter, og som derfor presser myndighetene til å tøye kvotene utover det økologisk tilrådelige. En annen konsekvens er at fisken tas stadig lengre fra kysten, med negative konsekvenser for energibruk til drivstoff/frysing og utarming av mottak og industri på land som resultat. For enkelte bestander betyr det at fisken taes før optimal alder, slik at bestanden kommer inn i en ond sirkel – denne må brytes.

Ja til bærekraftig kystfiske – nei til fabrikktrålere!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00