av Sondre Båtstrand | oktober 24, 2010  

Månelanding + klimakvoter = store utslipp

Mongstad - foto: Hydrogen Bob.  Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Unported

Mongstad - foto: Hydrogen Bob. Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Unported

Miljøskandalen på Mongstad ruller videre: Gasskraftverket som skulle redde miljøet spyr ut klimagasser, og nå sørger Klima- og forurensningsdirektoratet for å belønne utslippene med nærmere 1 million gratis klimakvoter. Statoil klager også over at regler for utslipp av kreftfremkallende stoffer kan forhindre fangst og lagring av CO2. Er det fortsatt noen som tror på Jens Stoltenbergs månelanding for miljøet?

Gasskraftverket på Mongstad skulle være Norges månelanding, noe stort og visjonært som ble gjort for hele klodens beste, men så langt har det vært en evig hodepine. Utslippene går i været, kostnadene øker, metoden for å fange CO2 slipper ut kreftfremkallende aminer, og det er gjort fint lite med tanke på lagring av CO2. Vi vet heller ikke om CO2 vil holde seg i lagrene i de neste ti tusen årene, men for å støtte prosjektet gir myndighetene Statoil rett til å slippe ut 952 732 tonn CO2 de neste to årene helt gratis.

“Månelandingen” gjør fint lite for miljøet. I den grad det er potensial for fangst og lagring av CO2 er nok kullkraftverk mer aktuelt enn gasskraftverk, og teknologien er vel egentlig ikke så nyskapende som den norske regjeringen vil ha det til. Fangst og lagring av CO2 er lansert som et grønt alibi på fortsatt fossilsatsing i Norge, men bidrar bare til å opprettholde fossile strukturer og hindre nødvendig satsing på energisparing og fornybar energi. Tenk om millardbeløpene heller hadde gått til miljøtiltak enn til grønnvasking på Mongstad.

Miljøpartiet De Grønne mener: Gasskraftverket på Mongstad er en miljøpolitisk katastrofe. Kombinasjonen mislykket månelanding og suspekte klimakvoter er ganske dekkende for hykleriet i den norske miljøpolitikken: Fine ord og mye penger, men lite som miljøet er tjent med.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00