av Sondre Båtstrand | oktober 16, 2010  

Norsk olje redder ikke klimaet

Norsk miljøpolitikk. Foto: Jarle Vines

Norsk miljøpolitikk. Foto: Jarle Vines

Jens Stoltenberg mener klimakrisen er så alvorlig at mest mulig norsk olje må bli pumpet opp fortest mulig, og argumenterer med at vi løser både klima- og fattigdomsproblemet ved å åpne opp nye oljefelter i Norge. Statsministeren vår mener nemlig det er for dyrt for rike Norge å la være å utvinne den siste oljen. Jeg tenker at det ikke er rart at de internasjonale klimaforhandlingene strander når det er Stoltenberg som leder arbeidet.

Til Bergens Tidende sier Stoltenberg at norsk oljeutvinning er en forutsetning for å løse klimaproblemet:

- Det kostar kanskje 1000 kroner pr. tonn CO2 eller meir å la vere å utvikle norske felt. Det å redde regnskog kostar 30 kroner pr. tonn! Så eg vil meine at det ville vere heilt meiningslaust overfor klimaet viss eg skulle seie at «vi vel det absolutt dyraste i heile verda», ifølge Stoltenberg. Jeg synes han kan være ærlig nok til å si at han ikke bryr seg om klimakrisen, fremfor forsøk på å lure folk til å tro at norsk olje er løsningen. 

Brenning av fossil olje, gass og kull utgjør hoveddelen av menneskehetens bidrag til klimaendringene. Fortsettelse av leting og nyutvinning må også av den grunn raskt erstattes av innsats for grønn energi, herunder ENØK. Oljepolitikken er det største hinderet for våre ambisjoner i miljøpolitikken, og utgjør Norges største politiske paradoks.

Miljøpartiet De Grønne ønsker et 20 års moratorium mot leting etter nye olje- og gasskilder på norsk territorium, og gradvis nedtrapping av eksisterende petroleumsvirksomhet på norsk sokkel. Vi vil ha varig vern mot all petroleumsvirksomhet fra Lofoten og nordover, inkludert Barentshavet og Svalbard. Det er på tide å komme oss ut av oljealderen!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hei Sondre

hvordan vil du kompensere økonomisk for dette…..

Sondre: Økonomi må tilpasses økologi. De Grønne er åpne på at vi ser behovet for å redusere overforbruket. Med Oljefondet har vi en solid buffer, så vi har ikke noen unnskyldning for å vente med omlegging fra fossil til forybar energi.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Norsk olje gir ikke Norge noe som helst. Pengene plasseres i et fond som støtter utenlandsk industri og amerikansk krigføring.

Hadde i det minste pengene gått til opprustning av norsk infrastruktur (veier, jernbane, sykehus, skoler mv.) kunne fremtidens generasjoner nyte godt av det. Kanskje kunne det også være en miljøeffekt i god langsiktig logistikk (les. jernbane).

Nå ser det ut som vi er havnet midt i den store Valutakrigen. Krigen der amerikanerne stjeler penger fra kinesere, indere og brasilianere, for å dekke eget overforbruk i flere tiår.

Det blir spennende å se om folk forstår hva G20 egentlig er, og om de forstår at dette kan bli stygt og koste dyrt. Globalisering og handel høres bra ut. Spennende at den nye skatten på bankoverførigner (som kommer snart) faktisk er en ny tollmur som vil gjøre fattige land fattigere, og rike land – rikere!

Men hva er vel ellers nytt?

Sondre: Miljøpartiet De Grønne ser det norske «oljefondet» som dypt problematisk på minst tre nivåer: Fondet er basert på klimaskadelig produksjon, fondet investeres i menneske- og miljøfiendtlig næringsliv og fondet setter opp spekulasjon i markedet som en løsning på framtidige utfordringer. Vi mener fondet bør brukes på grønn teknologi, grønne arbeidsplasser, på utviklingstiltak, miljøtiltak og helsearbeid, og at det bør underlegges langt strengere etiske regler enn i dag.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

sondre…

først skryt…. du er en av få som har en åpen debatt og bryr deg om sine velgere :)

men… hvem skal da redusere .. og på hva….. blir det de med minst midler nok en gang ?

Sondre: Takk for skryt! Når jeg skriver om redusert materiell levestandard, så gjelder det flertallet i Norge, men ikke dem med minst midler. Det er ikke lett å være fattig i Norge i dag, og det tar jeg på alvor. Jeg har jobbet en god del med fattigdomspolitikk lokalt i Bergen, og har ikke tenkt å skvise de fattigste. Men flertallet i Norge kan med fordel forbruke mindre.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

>hei Peder.. det du sier først her er tull’
i årets budsjett ligger 4 % regelen i bunnen – i tilleg brukes 7 tusen 300 og noen millioner…..

valutakrigen… det finnes en kamp her nå – og det er å holde rentene lave for derved å opprettholde sysselsetting og kjøpekraft….
vi kan ikke opprettholde et samfunn uten omsetning av varer…..

Sondre: …. vareomsetning er jo bra og det må vi ha, men det er vel helst et spørsmål om hvor mye materiell varehandel vi skal ha uten at det går på bekostning av miljøet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

btidag:

Skal begrense mitt tilsvar, siden det er Sondre sin blogg, men …

økonomi har fint lite med penger å gjøre!
En sykepleier her i Panama tjener kansje 600 dollar i mnd, en sykepleier i Norge kanskje 6000 dollar i mnd. Ikke forsøk å fortell meg at en sykepleier her i Norge leverer 10 ganger bedre sykepleiertjenester enn her. Kanskje 1.5 ganger bedre, men det er maksimum!

Selvsagt er det andre faktorer som kommer inn i bildet også. Eksempelvis betaler denne sykepleieren ikke stort mer enn 10% skatt, og kanskje 150 usd i mnd for å bo i en enebolig eller rekkehus en liten time utenfor sentrum av Panama City (som er på størrelse med Oslo).

Matpriser er vanskelig å sammenligne, for dietten her, er helt annerledes enn i Norge. Men for eksemplets skyld koster 500 gram kjøttdeig ca en dollar, et kilo bananer rundt en dollar. Løk, brød og poteter er dyrt; fisk og kjøtt og frukt er billig. ‘

Hvorfor sier jeg dette?
Jo, fordi PENGER ikke forteller noe som helst om velstand.

Det som mangler her, er et system som gir velferd for de fattigste. Du kan se topic-bildet på bloggen min, og se hvor jævlig det er å være i den gruppen, men selv disse får sykehus og skoler dekket, og tro meg – her vokser det mat over alt, så det er ingen grunn til å gå rundt å sulte.

Det jeg vil frem til, er at de norske oljekronene, ikke kommer folk i Norge til gode. De bare driver kostnadsnivået opp på et nivå som er latterlig, og de gjør annen næringsvirksomhet vanskelig å drive pga. kostnadsnivået som er skapt.

Man kan kanskje lettes se det ved alt vi ikke lengre har råd til i Norge: Jernbane (trikk), Forsvar, Politi, Veier, mv. Ting man har råd til i fattige land som Panama og Polen. Faktisk har man råd til dette også i Sverige og Finland, to land som overhode ikke har noen oljeinntekter å bry seg med.

Rentenivå?
Man må først spørre seg hvorfor dette har oppstått. Hvorfor skal folk på død og liv kjøpe hus på kreditt?

Årsaken er at kreditt tilbys. Da jeg var liten, var det standard å ta bolig-lån på 20 år, så økte det til 25, og nå 30 år. Snart er det 40 eller 50 år som er normalen. Denne økte “likviditeten” har kjørt boligprisene og tomteprisene opp på et sinnsykt nivå. Og private lån mv. blir en vesentlig kostnad for folk flest.

Dette er bare TULL!

Folk burde ikke bruke så mye penger på bolig som de gjør i dag. Og det kunne enkelt vært unngått, ved å forby lån over 10 år, samt foreta fornuftig sosial boligutbygging, slik man gjorde på 70-tallet. Nye fine boliger utenfor etablerte bysentra, knyttet sammen med eksisterende byområder med moderne kommunikasjon (f.eks. bybane/undergrunnsbane).

Når det gjelder valutakrigen, og G20, er dette enkelt og greit en måte USA, EU og de andre I-landene, forsøker å lure Kina, India, Brasil, Argentina, Malaysia og andre u-land til å akseptere løfter om fremtidig betaling (FIAT-penger) fremfor betaling i ekte verdier. Vi ender nok opp med en valutakurve, og en skatt på INTERNASJONALE banktransaksjoner på rundt 3%. I virkeligheten en skatt der u-landene betaler for i-landenes velstand. SYKT! ONDSKAPSFULLT! KORRUPT!

Nå er det så ille, at USA har devaluert dollaren, og i virkeligheten fortalt kina at de ikke har tenkt å betale 17% av gjelden sin til alle sine kreditorer.

Du trodde kanskje Norge var bestemann i klassen? Øyetjeneren til frøken? Neida, vår valuta følger dollaren og euroen, og vi stjeler akkurat like mye som våre “venner”.

Til slutt: Har den vanlige familie i Norge det bedre nå, enn de hadde det på 70-tallet? Eller er det bare en illusjon av lykke som er skapt gjennom latterlige materielle gjenstander (flatskjermer etc), som egentlig ikke gir oss noe som helst?

Skal si ifra neste gang jeg er i Trondheim, kanskje vi kan få oss en pils eller kopp kaffe, høre på litt god musikk og ha en god prat – det er ekte lykke, spør du meg. Ting livet er verdt å leve for!

Sondre: Hvis dette var et “begrenset tilsvar”, så antar jeg at dere har nok å snakke om over en pils :-) Bare føl deg fri til å ta litt plass på bloggen min!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

hei peder…. :)

leste nettopp
skal over på en annen pc og printe ut denne …

og med Sondres tillatelse kommer det et svar her :)

Sondre: Det er bare hyggelig at dere bruker bloggen min til å diskutere :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00