av Sondre Båtstrand | oktober 15, 2010  

Slaver lager iPad

Foto: Matt Buchanan. Creative Commons Navngivelse 2.0 Generisk

Foto: Matt Buchanan. Creative Commons Navngivelse 2.0 Generisk

- Vi produserte den første generasjonen av iPad. I en periode på et halvt år måtte vi jobbe 12-timers dager, inkludert søndag. Vi fikk pause bare hver 13. dag, sier en ingeniør. Billig elektronikk har en dyster bakside som vi ikke kan ignorere. Det er på tide å gjøre arbeiderrettigheter globale og å sørge for en mer rettferdig handel.

Så langt i år har 17 arbeidere ved Foxconns fabrikker i Kina begått selvmord. Foxconn leverer elektronikk til Apple, Nokia, HP, Dell, Sony Ericsson og Motorola, og får slakt i en fersk rapport fra Students & Scholars against corporate misbehavior:  “Workers as Machines: Millitary Management in Foxconn“.

Når vi oversvømmes av billige forbruksvarer produsert i et diktatur som Kina, burde vi se nærmere på arbeidsforholdene varene er produsert under. Når vi har informasjon om uholdbare arbeidsforhold, bør vi ta i bruk forbrukermakten vår. Aller størst forbrukermakt har offentlig sektor.

Norske offentlige virksomheter kjøper varer og tjenester for flere hundre milliarder kroner i året. Dette skjer nærmest uten bevissthet om økonomiske strukturer som opprettholder utnytting av verdens fattigste gjennom miljøødeleggelser, slavearbeid, barnearbeid og brudd på grunnleggende menneske- og arbeidstakerrettigheter. Staten og kommunene må ta langt større ansvar for etikk i innkjøpspolitikken. Miljøpartiet De Grønne vil at staten og kommunene stiller krav til sine leverandører om at varer og tjenester produseres i samsvar med produsentlandenes egen arbeidslovgivning, og med grunnleggende menneske- og arbeidstakerrettigheter.

Rettferdig handel er litt dyrere enn urettferdig handel, men er på den annen side noe vi kan leve med som moralske og empatiske skapninger.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00