av Sondre Båtstrand | oktober 14, 2010  

Noe mat er for billig – annen er for dyr

Foto: Muu-karhu. Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Unported

Foto: Muu-karhu. Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Unported

Hvert år kaster nordmenn ufattelige 300 000 tonn mat. Det får landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til å mene at maten er for billig. Johanna Engen i Fattighuset er uenig. Jeg tror begge har noen viktige poenger å ta med seg, og mener at noe mat er for dyr mens annen mat er for billig. Dessverre er junkfood billig og helsemat dyrt, og det må vi snu. 

Når verdien av maten er så lav at den bare kan skufles ned i søppelbøtta, er maten for billig. Hvis vi skal verdsette maten, så bør vi også betale for den, sier Brekk og får svar fra Engen: – Han kan absolutt ikke påstå at maten er billig. For fattigfolk er det slik at vi ikke har råd til å spise sunt, det vil si å kjøpe frukt, fisk og sunn mat. Dermed spiser fattige «drittmat» i stedet.

I gjennomsnitt utgjør mat og drikke under 15 % av husholdningsutgiftene, mot 40 % i 1958. Samtidig har norske bønder ikke fått økt sine inntekter de siste 30 årene - og Fremtiden i våre hender melder at Siden 1990 har prisen på kjøtt falt med 30 prosent (målt i 2010-kroner), mens prisen på grønnsaker har gått opp med 10 prosent.

Jeg vil si at noe mat er for billig, mens annen mat er for dyr. Johanna Engen har et viktig poeng om at fattige tvinges til å spise dårligere mat, og her kommer tiltak som fjerning av moms på økologiske matvarer og annen sunn mat inn sammen med avgifter på usunn mat – så vel som generell fattigdomsbekjempelse. Alle skal ha råd til å spise sunn og næringsrik mat, og grønnsaker skal være billigere enn søtsaker uten at bøndene skal bli fattigere av den grunn. Om nødvendig er det like naturlig med offentlig lønn til bønder som til leger og lærere.

Som grønn politiker er jeg opptatt av at det skal være enkelt og økonomisk å velge sunt og miljøvennlig, og at vi også må være villige til å betale en anstendig pris for kjøtt, egg og melk om dyrene skal bli behandlet på anstendig vis.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Sondre!

Eg har eit godt råd her med hennsyn til å kaste mindre mat. I Alle Butikkar burde det vere sånn at når det er mellom 2-3? dagar før matvara går ut på dato so burde ein få den til halv pris.

Dette vil hjelpe butikkane i å rydde i sine hyller (dei sparar tid) og det vil og hjelpe på avfallsproblemet vårt mht kasting av mat. Det er jo innlysandes! Vi ville ha handla med iver etter å spare :)

Eg har mang ein gong spørt om å få økologisk kjøttdeig til halv pris sidan den har nesten gått ut på dato. Betjeningen er handlingslamma og må spørre sjefen om eg kan få den dyre økologiske kjøttdeigen til halv pris til og med same dag den går ut!? (hallo…dette er so unødvendig)

Dette handlar om holdning!

Vi skal IKKJE kaste mat! Då må det vel vere betre å gi den vekk til 1 krone vel? Men neidå! I Norge er det betre å kaste maten i stedet for å selge den billig på datosalg (eller gi den vekk).

Fy fa….for ein holdning!
Vi selger heller sauekjøttet (eller strømmen) billig til sverige ….men vi skal neimen meg ikkje la Normenn få godt av det….

Er det rart vi Nordmenn sliter?

Sondre: En del butikker har varer på tilbud når de går ut på dato, men ikke alle. Jeg synes forslaget ditt er bra! Det er absurd at vi lever i en økonomi der det lønner seg å kaste prima produkter heller enn å sette ned prisen litt. Og holdbarhetsdatoene bør nok utvides.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja, det er for enkelt å si at maten er for billig. Det er, som du sier Sondre, den maten som er dårligere for helse og miljø, som er for billig i forhold til den maten som er bedre.
En annen side av saken er vel at det er veldig mange nordmenn som har veldig god råd og veldig travle dager. Man kan like gjerne si at “for mange nordmenn har for mye penger” som “maten er for billig”. For mange mennesker i Norge er maten dyr nok som den er.
Og så husker jeg ikke helt, men er ikke en veldig stor del, kanskje størstedelen, av den maten som “nordmenn kaster”, slikt som bl.a. matbutikkene kaster? Nøkkerosa er jo inne på det. Nå er det vel opp til kjedene eller butikkene sjøl å bestemme hva de skal gjøre med datovarer. Hos oss har de rutine med å prise ned på Ultra og Bunnpris, Rema og Obs. Men Kiwi gjør det f.eks. ikke. (Der ser det ut som politikken er IKKE å gjøre det …)
I stedet for å snakke om at maten er for billig (respektløst overfor dem som sliter økonomisk), og heller enn å snakke i sjokkerte vendinger om folks dårlige holdninger og matmoral, burde de som har politisk makt, se om de kunne finne måter å redusere svinnet fra f.eks. matbutikker på. Kan man bestemme at det ikke er lov å selge øl etter klokka 20 (eller når det er), så kan man vel også bestemme at varer med “dårlig dato” – ja hvorfor ikke 2 -3 dager – skal prises ned. Syns det var en god idé, Nøkkerosa. (Men ellers kan jeg ikke helt skjønne at “Vi Nordmenn sliter”. Sånn generelt er det vel nettopp det vi ikke gjør.)
Hvis det er mekanismer i samfunnet som skal motvirke sløsing med mat, så vil kanskje det fungere også som indirekte holdningsarbeid, kan ikke det være mer effektivt enn direkte moralisering, tro?

Sondre: Takk for at deler dine tanker rundt dette, Ragnhild. Økonomi er trolig et mer effektivt virkemiddel enn moral. Mon tro hva det sier om samfunnet vårt…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

hei Sondre, er dette lønnet arbeide?

Klimaendringene er stort sett basert i vannstand, og lokal luft-kvalitet. Vi bare pumper dritt inn i lufta vår, som er ikke veldig farlig for selve systemet. Olja tar snart slutt! Ikke noe å bekymre seg for.

Global temperatur er Jupiter som står så nærme. Og sola.

Men om så, hvorfor er ikke de grønne mer inn i politikken? Alle burde jo få gratis el-bil. For eksempel. Og mer kunnskap ut til folket!

Når det gjelder mat, er det selvfølgelig en serie med mat-program som kunne løst alt. Istedet blir befolkningen lært opp av butikken som leverer dårlige varer, ja-det også, men også alle liksom kokkene på TV. Mat er en finurlig greie, som burde tas mer alvorlig i samfunnet. Ingen spiser riktig, eller har råd til det.

Sondre: Om du lurer på om jeg får lønn fra De Grønne, så er svaret nei.
De Grønne jobber med å komme mer inn i politikken, selv om ikke så mange av oss får lønn for det :-)
Mat er undervurdert i politikken, der er jeg enig. Jeg mener dog at selv om oljen tar slutt, bør vi øke tempoet i utfasingen – både av hensyn til luft og klima.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ragnhild og Sondre ;)

Kjekt å lese at dokke likte dette med datosalg”tvang” til butikkane….fordi eg trur verkelegen at ein ville forhindre enorme mengder med matkasting pluss at fattige faktisk får ein sjans å kjøpe masse billig mat.

hehe…ser du ikkje heilt forstod dette uttrykket eg skreiv om at “vi nordmenn sliter” Ragnhild….men for å seie det slik: når det gjelder å kaste bla mat eller selge kjøtt billig til nordmenn (istedet for å brenne det eller selge det til sverige som faktisk har skjedd i Norge) “sliter vi nordmenn” ….det liksom “ødelegger” økonomien visst vi får kjøpe overforbruket billig…osv (sånne idiotiske pengelover og innflasjonsfjatt eg ikkje forstår meg på ;)

Dette uttrykket var egentleg ironisk meint mht holdningen vår …og ikkje at vi direkte sliter økonomisk om du trudde det var det eg meinte.

Vi selger jo gass billig til Spania som vi sjølv kjøper igjen til trippel pris osv……koffor skal ikkje vi få nokon økonomisk glede av våre rike ressurser? Og den same holdningen er det ovenfor mat: Det er liksom betre å kaste maten enn at vi får den til redusert datosalg-pris så ein slepper å kaste maten (av ein eller anna merkeleg grunn eg iallefall ikkje fattar)……

Blir berre litt fortvila når mat blir kasta (eller brent)……i *pengemaktas* navn……det er pengane som bestemmer over oss og ikkje omvendt som det burde vere……men no får eg vel gi meg….hehe

Go helg vidare :)

Sondre: Ja, det er ganske fortvilende å se hvor mye flott mat som blir kastet – og her i Bergen går matavfallet til forbrenningsanlegget i Rådalen. Å brenne mat er helt håpløs politikk – og det er derfor De Grønne vil ha biogassanlegg og drive bussene på metan fra matavfall og slam. Men det rettferdiggjør selvsagt ikke de enorme mengdene mat som blir kastet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Takk for bra svar.

Sondre: Bare hyggelig :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

apropo mat…..

Egentleg burde det jo vere momsfritak på all økologisk mat og bonden burde få alle pengane frå sitt matsalg (staten trenger ikkje desse pengane men det gjere bonden som lagar mat til oss).

Det må lønne seg å vere økologisk bonde! Og vi burde satse skikkeleg på å lage mest mogeleg av maten vi eter i Norge (so godt det lar seg gjere). Vi trenger faktisk ikkje ørret frå Peru eller kjøtt frå Afrika eller kjeks frå Kina…..vi har jo alt dette sjølv. Og tenk på alle transportutgiftene ein sparar da? For å ikkje å snakke om redusert CO2 utslepp. Det er jo berre logisk jo….

(helsing matglad :)

Sondre: Ja, fjern momsen på øko-varene og styrk økonomien til øko-bøndene! Økt selvforsyning er et grønt ideal. Miljøpartiet De Grønne arbeider for nordisk selvforsyning med korn, potet, frilandsfrukt og -grønnsaker, melk, kjøtt og egg, inkludert selvforsyning med for, gjødsel, såfrø og energi, samt et forenklet støttesystem som sikter mot et heløkologisk landbruk, årsverksinntekt på industrinivå og brems på brukssammenslåingen. Les mer om vår økologiske landbrukspolitikk.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette problemet du tar opp er svært viktig, og jeg synes det er altfor lite fokus på det. Det eneste man hører er “uff, det er så fælt at vi kaster så mye mat!” – også blir det gjerne med den kommentaren..

Jeg jobbet på et bakeri/cafe på et stort kjøpesenter, der jeg ved flere kveldsvakter hadde så hinsides mye overflødige bakevarer (ferske brød, kaker, boller og annen hvetebakst) som skulle havne i søpla. Det er snakk om flere fulle søppelsekker med mat – og det bare fra denne ene cafeen! Jeg synes det var helt forferdelig å måtte kaste så mye fersk og god mat. I følge reglene kunne vi ikke ta med noe selv hjem (det var en regel som i stor grad ble brutt uten et snev av dårlig samvittighet) og ikke dele ut gratis eller til lav pris mot slutten og etter stengetid når søte små barn kom forbi og så at vi kastet bollene i søpla. Jeg tok dette problemet opp og foreslo at vi kunne gi maten til for eksempel frelsesarmeen, et forslag som ble brakt videre. men, av henhold til noen regler som gjelder ansvar dersom noen skulle bli dårlige/forgiftet av maten når man gir bort gratis, måtte frelsesarmeen betale 50 kr per sekk med mat. Dette gikk de ikke med på, og maten fortsatte derfor å havne i søpla. Det er på den ene siden tragisk at en slik regel skal ødelegge for å kunne dele ut overflødig mat til de som trenger det, og på den annen side også merkelig at frelsesarmeen ikke gikk med på tilbudet. Jeg forstår at det er en organisasjon med noe knappe midler, men å få en stappfull søppelsekk med ferske bakevarer som ellers selges til en pris på 20 kr for en bolle, til 50 kr burde da være appellerende..

Når det gjelder kildesortering er det også tragisk hvor dårlig mange cafeer og restauranter driver. Man blander avfall, eller så tilrettelegger sentrene dårlig slik at man må gå en ekstra tur for å kaste matavfall. Dette kombinert med latskap hos mange ansatte fører til at mat som kan brukes som dyrefor eller bli til biogass eller gjødsel havner sammen med restavfallet..

Sondre: Så flott at du har prøvd å gjøre noe med sløsingen, men synd at ting ikke ble fulgt opp. Det er absurd hvor mye spiselig mat som blir kastet, og hvor dårlig det er lagt til rette for kildesortering. Etter et grønt arrangement i Bergen ringte vi en veldedig organisasjon for å spørre om de ville overta økologisk brød som var til overs. De sa nei, så vi endte opp med å stå på gaten og dele ut til forbipasserende. Du hadde vel fått sparken fra bakeriet om du gjorde det samme…
Det er så urettferdig at noen dør av hunger mens andre mennesker kaster mat. Verdenssulten skyldes ikke mangel på mat, men manglende fordeling.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00