av Sondre Båtstrand | oktober 4, 2010  

Gode grønne valg i Latvia og Brasil

Søndag var det valg til det latviske parlamentet, og igjen fortsetter trenden med gode resultater for grønne partier: Zaļo un Zemnieku savienība, alliansen mellom De Grønne og bondepartiet, gjorde sitt beste valg noensinne og innkasserte 19,4 % av stemmene. I Brasil har det vært første runde i presidentvalget, og der fikk De Grønnes kandidat Marina Silva nesten 20 % av stemmene. Grønn politikk er på fremmarsj!

Over hele verden går grønne partier og kandidater frem, og det siste året har jeg blogget om gode valg i mange land: Tyskland (10,5 %), Hellas (2,5 %), Ungarn (7,5 %), Storbritannia (1 %), Nederland (6,6 %), Belgia (4,2 % + 4,9 %), Australia (11,4 %) og Sverige (7,2 %). I Norge er Miljøpartiet De Grønne fortsatt under prosenten med unntak for noen sterke kommuner (som 7,9 % i Flakstad), og mange spør seg hvorfor ikke grønn politikk har slått an i Norge. Ny Tid har viet stor spalteplass til problemstillingen i siste utgave, og på nyemeninger.no har Paul Åmodt reist debatten. Åmodt mener vi grønne fokuserer for mye på økologisk mat og redusert arbeidstid.

Jeg tror vi trenger et parti i Norge som tar økologisk mat på alvor, og som sier det som det er: Skal vi leve bærekraftig må vi kutte det materielle forbruket. Mindre utgifter gir mindre behov for lønnsarbeid, og dermed mer fritid. Vi grønne vil altså at du skal kunne spise bedre mat og ha mer fritid. Kan dét være årsaken til liten oppslutning? Jeg tviler.

Hva tror du er årsaken til at De Grønne i Norge er mindre enn søsterpartiene i andre land? Og hva kan vi gjøre i Norge for å få samme oppslutning som våre søsterpartier?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Litt off topic men håper det går greit :D Vil bare minne deg på kampen for eksosfrie bykjærner og anbefale deg å lese denne: http://www.elbil.no/elbilfakta/politikk/203-italiaturdel1

Sondre: Eksosfrie bykjerner er selvsagt en grønn kjernesak :-) Tusen takk for et godt tips!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00