av Sondre Båtstrand | oktober 2, 2010  

Make love, not war!

Mens tabloidpressen diskuterer hva som er best av å drepe og å ha sex, har en grønn veteran og fredsaktivist sendt meg en e-post der hun påpeker at det kanskje er “like greit at disse unge mennene IKKE har sex, så vi ikke risikerer at de formerer seg”. Som fredselsker foretrekker jeg selvsagt sex fremfor drap. 

Krig er grusomt og nedbrytende for alle parter i konflikten. Opp gjennom historien har soldater alltid fått brutt ned sine moralske prinsipper, men i dagens Norge liker vi ikke å snakke så høyt om det. Jeg synes det er absurd at norske politikere sender unge mennesker i krig, for så å bli sjokkert over at soldatene gjør det politikerne har bedt dem om å gjøre – og attpåtil liker det bedre enn å ha sex.

2. oktober er fødselsdatoen til Mahatma Gandhi, og derfor vedtok FNs generalforsamling i 2007 at dette skulle være Internasjonal dag for ikkevold. Dagen blir lite markert i krigsnasjonen Norge, men det er på tide at vi løfter frem ikkevold som et alternativ til brutalitet og overgrep.

Det er god grunn til å spørre seg hva norske soldater egentlig har oppnådd i Afghanistan utover personlig tilfredsstillelse og moralsk nedbryting. Skal Norge være en fredsnasjon, er det på tide at vi bidrar mer til fred enn til krig. 7. oktober blir det demonstrasjoner i flere norske byer for tilbaketrekking av soldatene fra Afghanistan. Les mer her.

Miljøpartiet De Grønne legger ikkevoldsprinsippet til grunn for alle områder av politikken. Vi mener økologisk og sosial bærekraft, demokrati og respekt forebygger konflikter gjennom fjerning av strukturell vold i fredstid. Vi mener også at ikkevoldelig motstand og dialog kan dempe, forvandle og løse konflikter når de oppstår.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00