av Sondre Båtstrand | september 27, 2010  

På tide å øke panten

Panten har stått stille i 24 år for mindre flasker og -bokser og 17 år for flasker over en halv liter. Norge er ganske gode på resirkulering av flasker og bokser, men Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Norsk Resirk, tror enda flere av oss ville levert inn bokser og flasker dersom panteprisene var høyere. Fortsatt blir 45 millioner bokser kastet i Norge hvert år. Det er på tide å sette opp panten.

I Norge skal pant på drikkeflasker skal ha blitt innført allerede i 1902, og da var panten på 6 øre for en halvliters ølflaske. Siden har pantesatsene stadig blitt satt opp, men de siste årene har de stått helt stille. Halvlitersflasker har 1 kr i pant i dag som i 1986, mens større flasker har hatt 2,50 kr i pant siden 1993. Skulle panten på halvlitersflasker ha fulgt prisstigningen siden pant ble innført i 1902, skulle den ha vært på 3,50 kr i dag.

– Poenget med et pantesystem er at du har et økonomisk insentiv til å plukke opp flaskene og levere de til butikkene, sier Maldum, og jeg vil legge til at for hvert år som går uten at pantesatsene blir satt opp, betyr det mindre insentiv til panting.

Økte pantesatser vil bidra til at enda flere bokser og flasker blir samlet inn, og at plast og aluminium blir resirkulert til beste for miljøet. Gjenvinning av aluminium krever 95% mindre energi enn å lage ny aluminium. Gjenvinning av plast er mer miljøvennlig enn å produsere ny plast av olje. 1 kilo plast sparer hele 2 kilo olje. Det er vel verdt å øke pantesatsene og øke resirkuleringen. 45 millioner bokser i restavfallet er ressurser på avveie.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Økning av panten er kanske ikke nødvendig men derimot innføring av pant på foreksempel femliters vanndunker burde vært obligatorisk! Og det er fremdeles mange plasflaskeobjekter som ikke har pant så dette gjelder ikke bare femlitersdunkene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00