av Sondre Båtstrand | september 16, 2010  

Grønn kraft mot atomkraft

Det eneste som er sikkert er risikoen, sier De Grønne i Tyskland om atomkraft

"Sikker er bare risikoen", sier De Grønne i Tyskland om atomkraft

- Jeg vil heller fryse på ryggen enn å utsettes for utslettelsefare fra atomkraftverkenergi, blogger ceranatur som en kommentar til Nettavisens forsøk på å dra i gang enda en debatt om bygging av atomkraftverk i Norge. Jeg tror det verken er nødvendig å fryse på ryggen eller å bygge atomkraftverk, men jeg er absolutt klar for å kjempe imot atomkraften. I Tyskland har planer om forlenget bruk av atomkraft gitt De Grønne 22 % av stemmene på meningsmålinger. Kamp mot kjernekraft er en kjernesak for grønne partier.

Noen ungdomspolitikere synes tanken på atomkraft er forlokkende, men hvor gjennomtenkt er det egentlig å satse store summer og stor risiko på atomkraft når vi faktisk har fornybare alternativer. Norge er et land som har så rike forekomster av fornybar energi at atomkraft bare er en avsporing. Det vi trenger er ikke masse radioaktivt avfall, men energisparing og fornybar energi.

Jeg har gjentatt det før, men jeg gjentar det gjerne igjen: Å bygge atomkraftverk er ikke bare en ekstremt dyr investering som medfører fare for ulykker, det er å pålegge fremtidige generasjoner en stor byrde. I 100 000 år må det radioaktive avfallet lagres trygt, og som forskere fra U. S. Geological Survey har påpekt så kan vi ikke forutsi at lagringsplassene er trygge hundre tusen år inn i fremtiden.

Vi har sett tilbakeslag for forsøk på å lagre avfallet i keramiske stoffer, og Norge har allerede store nok problemer med å lagre våre 17 tonn med høyradioaktivt avfall fra reaktorene på Kjeller og i Halden på en skikkelig måte. Foreløpig er det bare nedsatt et utvalg som skal utrede en mellomlagerløsning hvor brukt brensel og langlivet avfall kan lagres i 50-100 år for videre nedkjøling og i påvente av etablering av en endelig deponeringsløsning. Noen endelig deponeringsløsning har vi ikke. Da er det svært lite fremtidsrettet å bygge atomkraftverk.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Betimelig! Ikke minst fordi ettervirkningene etter Tjernobylkatastrofen ennå ikke er over. Her i Midt-Norge blir vi fortsatt minnet om det, vi kan f.eks. ennå spore katastrofen i reinsdyrkjøttet & det var folk som fikk varige, jeg gjentar: varige helseskader.

Sondre: Atomkraft og varige helseskader går ofte sammen. Nei takk!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00