av Sondre Båtstrand | september 15, 2010  

Kildesortering gir arbeidsplasser

En fersk rapport fra Friends of the Earth viser at økt kildesortering kan gi mange nye arbeidsplasser. Om britene sorterer 70 % av husholdningsavfallet blir det skapt over 50 000 nye arbeidsplasser, og om næringsliv og industri gjør det samme, blir det grunnlag for 18 000 flere arbeidsplasser, skriver The Guardian.  Selv om tallene er britiske, vil mye av det samme skje i Norge om vi øker kildesorteringen: Vi vil få flere grønne arbeidsplasser.

For hvert tonn avfall som går til resirkulering fremfor deponering eller forbrenning, blir det skapt ti ganger flere arbeidsplasser. Til The Guardian sier Julian Kirby i Friends of the Earth at resirkulering er en vinn-vinn-situasjon for miljøet og økonomien – som tar vare på verdfulle ressurser og skaper mange flere jobber enn kostbareog utdaterte forbrenningsanlegg.

Likevel må jeg minne om at kildesortering ikke er en unnskyldning for overforbruk: Vi må både produsere mindre avfall og bli flinkere til å ta vare på ressursene i avfallet. Som vi sier i Miljøpartiet De Grønne: Avfall er ressurser på avveie.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ja, så det er det som er hensikten? Å frakte unyttig søppel rundt omkring til betydelige kostnad for norske borgere? Klart det krever folk!
Så har også renovasjonsavgidften steget med ca 300% der kildesortering er innført mens de bedriftene som står for “gjenvinning” går konkurs på rekke og rad.

I Hurum har (hadde) vi en bedrift som skulle lage returpapir, men ikke engang de direkte berørte kommuner kjøpte papiret. Nå er den konkurs – for 2. gang, tror jeg!

Det er ikke noe bedre marked for returglass!

Sondre: Politikere må støtte opp om gjenvinningsbedrifter – og nei, hensikten er ikke å frakte unyttig søppel rundt omkring, men å ta vare på verdifulle ressurser.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00