av Sondre Båtstrand | september 11, 2010  

Bergen Matfestival og oppdrettslaksen

Oppdrettsanlegg. Foto: Thomas Bjørkan.  Creative Commons Attribution-Share Alike

Oppdrettsanlegg. Foto: Thomas Bjørkan. Creative Commons Attribution-Share Alike

I dag har jeg vært på Bergen Matfestival og smakt på og kjøpt frukt, grønnsaker og ost fra lokale bønder og produsenter. Tiltaket er veldig bra, men det er ett problem, og det er at oppdrettsnæringen er sluppet inn i det gode selskap.

Festivalavisen har, mellom lokale og økologiske produsenter, også annonser fra Marine Harvest, Sjøtroll og andre selskaper som skader økosystemene langs kysten og ødelegger for lokal matproduksjon som kystfiske. Oppdretterne bruker også mer mat enn de produserer, for det går flere kilo med villfisk for å mate opp én kilo oppdrettslaks.

Miljøpartiet De Grønne i Bergen synes matfestivalen er et veldig positivt tiltak, men vi synes ikke oppdrettslaks passer inn. Om Bergen Matfestival mener alvor med slagordet ”Råvarer til å vere stolt av”, må oppdrettslaksen forsvinne fra menyen, mener vi grønne. På vegne av lokallaget har jeg sendt brev til festivalledelsen med oppfordring til å droppe oppdrettslaksen inntil næringen har lagt om til tette anlegg og har stoppet forurensingen av fjorder og kyst. Det må også stilles strengere miljøkrav til fôret. Oppdrettsnæringen har en lang vei å gå før den hører hjemme i det gode selskap.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg spiser ikke oppdrettsfisk sjøl, den smaker ikke godt i min gane. Aller helst vil jeg at maten min skal være vill :) Eller økologisk. På en matfestival med et sånt slagord burde det være innlysende at oppdrettsnæringen ikke får innpass… men annonsekronene var vel fristende da?

Sondre: Ja, oppdrettsnæringen flyter over av penger, så det har nok hatt en viss betydning. Håper neste matfestival kun har råvarer til å være stolt av!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Båtstrand, dette er parodisk. Er ikke Sjøtroll en lokal matprodusent? Oppdrettslaks må da være en selvskreven del av en norsk matfestival!

Jeg skulle gjerne ønsket en bedre differensiering på kvaliteten på laksen som selges i norske butikker, men dette er sunn mat som det er et stort marked for. Er det virkelig bare subsidiefinansiert øko-ost som dømmes verdig ditt “gode selskap”?

Du påpeker at det går flere kilo fisk med for å produsere ett kilo oppdrettsfisk. Ja, nå ligger vel tallet på knappe tre kilo for hvert kilo oppdrettslaks. Er nødvendigvis dette så ille, når man vet at en villfanget fisk eter 10-15 kilo fisk per kilo kroppsvekt? Den logiske konsekvensen av en så forenklet virkelighetsbeskrivelse må bli at vi alle må bli veganere, og det litt brennkvikt.

Den globale produksjonen av fiskemel har ligget på et stabilt nivå siden lenge før oppdrettsnæringen kom på banen, og så lenge som bestandene forvaltes på en god måte, er det dette en ressurs som bør utnyttes og som utnyttes absolutt best i lakseoppdrett. Det betenkelige er at over halvparten av dette viktige råstoffet i dag brukes i fôr til svin, kylling, hunder og katter – som alle utnytter det langt mindre effektivt enn laksen.
Oppdrett av laks er verdens mest fôreffektive produksjon av protein. Et miljøparti burde anerkjenne verdien av dette.

Sondre: De Grønne er ikke imot oppdrett, men mener dagens oppdrett ikke gir “råvarer til å være stolt av”. Miljøvernforbundet har kikket litt på konsekvensene av Sjøtrolls forurensning i Sørfjorden utenfor Bergen, og det er ikke noe å være stolt av. Et miljøparti går derfor inn for fortsatt oppdrettsnæring, men da i tette anlegg og med strengere krav til fôr. Nedgangen i kilo villfisk per kilo oppdrettslaks skyldes at oppdretterne blander vegetarmat inn i fôret til kjøttetende fisk. Ikke så bra for laksen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00