av Sondre Båtstrand | september 5, 2010  

Returpunkt blir bossfylling

 Returpunkt blir bossfylling: Jeg synes søndag er en bra dag for kildesortering, mens andre synes returpunkter er et bra sted å dumpe restavfall og gamle klær. Vi trenger flere returpunkter, men vi trenger også å stoppe forsøplingen av returpunktene. Er det virkelig behov for kameraovervåkning av returpunkter for å stoppe misbruk?Jeg synes søndag er en bra dag for kildesortering, mens andre synes returpunkter er et bra sted å dumpe restavfall og gamle klær. Vi trenger flere returpunkter, men vi trenger også å stoppe forsøplingen av returpunktene. Er det virkelig behov for kameraovervåkning av returpunkter for å stoppe misbruk?

Dessverre er det ikke en ny sak at returpunkter blir misbrukt som dumpingplasser for annet avfall: Bleier og barnematDatautstyr, barnesykler, strykebrett og råtten fruktMalingspann, tørkestativ og fliser. Brannslukkingsapparat, oljekanner, kommoder, spraybokser, eksosanlegg, bildekk og panelovner.  Misbruk fra næringslivet. Listen kan fortsette. Mitt bilde fra returpunktet ved Kong Oscars gat/Asylsmauet er ikke noe spesielt oppsiktsvekkende eksempel, men en irriterende illustrasjon på menneskelig latskap.

Miljøpartiet De Grønne i Bergen er opptatt av at det skal være enkelt å leve miljøvennlig, og dermed enkelt å kildesortere avfallet. Derfor er vi tilhengere av flere returpunkter og flere henteordninger for sortert avfall. Samtidig er det viktig at de som dumper avfall får en skikkelig reaksjon om de blir tatt. Dumping av boss er uakseptabelt. Her er det nødvendig å bruke pisk overfor synderne, mens det må være mange gulrøtter å hente for alle som leverer fra seg avfallet på en ansvarlig måte. Det burde ikke være nødvendig å overvåke returpunkter for å hindre misbruk, men hva mener du som leser dette? Hvordan kan vi stoppe misbruk av returpunkter?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

En naturlig følge av at man nå nærmest forlanger at alt skal sorteres og at slike returpunkter bare tar imot spesifiserte typer av avfall.

Så opprettes det noen få punkter som tar “spesialavfall”. Ofte ganske langt unna. Og så glemmer man til stadighet at deler av befolkningen faller for aldersgrensen og ikke lenger kan kjøre/eie bil. Og slett ikke med henger.

Så sliter man seg frem til et returpunkt med sine 3 malingsspann, bare for å finne at denslags tar man ikke imot der. Og fremfgor å slite dem hjem igjen (kan være 3-4 km) så setter man dem pent fra seg og regner med at renovasjonsarbeidere med bil (som tross alt er betalt for å håndtere søppel) ordner opp.

Jeg forstår mange av dem svært godt!
Kan hende bør noen ta inn over seg at dfen fungerende ordningen ikke er verken fleksibel nok eller god nok?

Sett opp overvåkingskameraer du. Det er ennå mange som har toppluer og solbriller, for ikke å nevne vanlig hettegenser. Det er jo blitt et populært plagg i dagens Norge.

Sondre: Det er mulig effekten av kameraer vil være begrenset. Eksempelet ditt kan være et argument for bedre informasjon om hvor returpunktene er og hva de tar imot, og flere henteordninger for blant annet farlig avfall (som maling). Den eksisterende returordningen er ikke bra nok, men det er fortsatt latskap i å slenge fra seg gamle klær ved containeren for plastemballasje.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Gamle klær fant man aldri før da det fantes kontainere for det formål rundt omkring.

Av en eller annen grunn finner man det ikke lengre lønnsomt å ha slike konfeksjonsmottak stående.
Jeg vet ikke om rammevilkår er endret?

Og her er vi enige: Så lenge Fretex tar imot klær, så burde vi kanskje levere dit- Så får noenm glede/nytta v det vi kaster. Men så er det ting som ikke kan brukes…
Det er “søppel” og man burde forvente at det skulle være mulig å avhende innenfor vanlig renovasjon! Særlig når man tar i betraktning av renovasjonsavgifter er økt med 300% der kildesortering er innført.

Sondre: Det er ingen grunn til å dumpe klær i Bergen sentrum. Vi har Fretex, Miljømarkedet etc, så vel som fungerende ordninger for restavfall hvis klærne er helt utslitt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Her i Trondheim er de “vanlige søppelkassene” f.eks. utenfor hvert sameie av 3 typer: papir, plast & “restavfall”. I tillegg – med noe for store avstander: containere for glass. I tillegg har hver husstand ei rød plastikkbøtte for spesialavfall som hentes ganske ofte. Det funker ikke så gæli. R..h… finnes det nok av i denne byen også, men sånne saboterer uansett hva det skal være, selv i sitt eget sameie & bare slenger søpla fra seg uttafor containerne… så løsningen er er nok: så mye kildesortering som mulig med så korte avstander som mulig i mellom. Her i Tr.heim syns jeg dette ser ut til gradvis å “oppdra” folk, at kildesorteringen funker stadig bedre.

Sondre: Jepp, gjør det enkelt å kildesortere. Egne henteordninger for farlig avfall er også noe Bergen og andre kommuner burde satse på!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00