av Sondre Båtstrand | august 30, 2010  

Norge etter oljen

Skisse av et kraftverk basert på jordvarme

Skisse av et kraftverk basert på jordvarme

Det begynner å bli en debatt om hvor Norge går etter oljealderen, og i dag kan jeg anbefale to interessante artikler. Les først NRK: Den norske oljeproduksjonen faller svært raskt, og når tror flere eksperter at det norske olje- og gasseventyret kan være over om få år. Deretter kan du lese Ingebjørn Bleies gode kronikk i dagens BT: Velferd uten olje.Begge peker mot nødvendigheten av å starte omleggingen fra fossilsamfunn til fornybar fremtid – fra boring etter olje til boring etter jordvarme.

I NRK-oppslaget kan vi lese om at oljeutvinningen har stupt med 40 prosent de siste ti årene. Det skjer til tross for at oljepolitikk går foran miljøpolitikk i Norge, og viser at oljealderen går mot slutten uavhengig av politiske vedtak på Stortinget.

Det er på tide å legge planer for et Norge etter oljen, og da er det frustrerende hvordan norsk politikk i stor grad handler om å forlenge oljealderen. Ingebjørn Bleie retter fokus mot hvordan lønnsomheten i oljebransjen forhindrer at dyktige mennesker jobber med fornybar energi, og i BT skriver han:

Det er ikke rart Norge er en sinke på fornybar energi når Statoil & co. støvsuger markedet for geofysikere, geologer og ingeniører. Alle som kan nok matte til å regne ut lengden på hypotenusen i en rettvinklet trekant ender stort sett opp i «Oljå».

Norge har stor kompetanse på boring, men ressursene blir brukt på oljeboring selv om kunnskapo om boring heller kan bli brukt som del av en satsing på utnyttelse av jordvarme – geotermisk energi. En fremtidsrettet politikk vil innebære å fase ut olje mens vi fortsatt har et valg.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hei Sondre!

Vi burde so absolutt bruke mykje meir av oljeinntektane på forskning på fornybare energikilder. Dessverre blir det berre småtteri som blir brukt på dette. Fleire seriøse forskarar har både funne bølgekraft og flo&fjærekraft anvendeleg her i Norge……men forskarpengane rekker til berre “ein sesong”,,,,for så å bli borte…

Tragisk i mine auge.

Vi lever i ein trangsynt verden……….som ikkje ser det større bildet trur eg…….og når folk atpåtil trur på Al Gores grafar…..så blir det heile ganske so snevert . Iallefall slik eg ser det. Det er ikkje CO2 som førar til at temperaturen på jorda økar. Det er temperaturøkningen på jorda som førar til at CO2 kons. økar…….

Og då må du ikkje missforstå, fordi eg meinar vi forrureina noko grasalt…..men CO2 er berre ein liten “fis” i den store samanheng slik eg ser det….

mvh nøkkerosa :)

Sondre: Flott at vi er enige om satsing på fornybar energi!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00