av Sondre Båtstrand | august 13, 2010  

Én minister, få slakterier og mange sultende

Lars Peder Brekk. Foto: Senterpartiet. CC: Navngivelse-DelPåSammeVilkår 2.0 Generisk

Lars Peder Brekk. Foto: Senterpartiet. CC: Navngivelse-DelPåSammeVilkår 2.0 Generisk

I dag åpnet landbruks- og matminister Lars Peder Brekk det nye gigantslakteriet i Malvik. Han var strålende fornøyd i sin tale ved åpningen, og han mente verdens sultende mennesker også hadde grunn til å være fornøyd. – vi må produsere enda mer norsk kjøtt, sa Brekk før han bedyret at dette selvsagt ikke handler om at nordmenn skulle spise flere biffer, men derimot at det handler om verdens sultende befolkning! Det synes jeg er et ganke drøyt argument for sentralisering av norske slakterier.

- Dette handler om at det allerede er over en milliard sultne mennesker i verden i dag. Det er bare to år siden sist verden opplevde en matkrise. Nå får vi igjen daglig inn meldinger om kriser i kornmarkedet globalt, selv om vi heldigvis ikke har sett priser som nærmer seg 2008-nivået. Og befolkningen øker, sa ministeren i åpningstalen ved Nortura Malvik.

Vel, hjelper det verdens sultende om kornet blir brukt i kraftfôr som blir gitt til norske dyr fremfor å gå til menneskemat? Kjøtt er ressurskrevende, og det er gode grunner til å redusere kjøttspisingen av hensyn til miljø og ressurser. Det handler ikke bare om korn, eller som Brekk fremhevet, det gresset vi ikke kan spise selv, for Norge importerer over en halv million tonn soya hvert år. Det meste går til kraftfôr. Soyadyrking er hovedårsaken til nedhugging av regnskogen i Amazonas, påpeker Fremtiden i våre hender. Jeg tror neppe verdens sultende mennesker deler ministerens glede over det nye, store slakteriet til Nortura.

Miljøpartiet De Grønne vil innføre en ukentlig vegetardag i offentlig regi for å redusere kjøttforbruket. Vi vil sikre alle husdyrarter tilgang på et naturlig utemiljø; forbud mot alle former for husdyrhold der dyr holdes fanget i små rom eller bur, og vi mener også at lange transporter av levende dyr må erstattes av mobile slakterier.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Nedlegging og sentralisering av slakterier er statsstøttet dyremishandling. Nortura krevde
74 miljoner i økt transportsttøtte i jordbruksforhandlingene sist vår, de fikk 76 ! Transporttiden vill øke drastisk for dyr i fra Møre og Romsdal, der vil Nortura legge ned det siste slakteriet sitt,i løpet av kort tid.
Det samme gjelder i store deler av Trøndelag.
Argumentene til Brekk har han gjentatt så mange ganger, at han tror snart på dem selv.
Han nevner aldri det store kraftforforbruket i Norge, men snakker hele tida om vår”grasbaserte” kjøttproduksjon.

Sondre: Lengre transport = mer lidelse…. Det kan virke som at Brekk har et forvridd syn på norsk landbruk.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt håpløst! Ingen som har det aller minste med politikk å gjøre skal fortelle meg hva jeg skal spise. Aller minst representanter for ‘grønne’ partier. Drømmere! Og når dere er så bekymret for at alle i verden ikke får nok mat, burde dere tenke over hva som kan gjøres for å få stopp på den økende overbefolkningen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Vi burde redusere støtten til opplysningskontoret for egg og kjøtt og gi mer støtte til opplysningskontoret for frukt og grønt. Folk trenger ikke mer oppfordring til å spise kjøtt.
Mange har dessuten et helt skrudd syn på protein i kostholdet og tror den eneste måten å få i seg nok protein på er å spise kjøtt! Vi burde ha flere stunts som f.eks.: “bryt håndbak med en vegetarianer”, slik at folk innser at de ikke trenger så enorme mengder kjøtt for å være veltrente.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Igjen en betimelig kommentar! En annen grunn til de siste årenes hungerskriser er at korn er blitt et spekulasjonobjekt på linje med gjeldsobligasjoner osv… når noen orker å sette seg inn i denne ekle problematikken, sjekk disse lenkene:

http://www.democracynow.org/2010/7/16/the_food_bubble_how_wall_street

http://theautomaticearth.blogspot.com/2010/08/august-5-2010-capitalists-of-chaos-and.html

Sondre: Takk for at du fôrer meg med gode lenker!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00