av Sondre Båtstrand | august 5, 2010  

Max Manus og den meningsløse piratjakten

Digitale rettigheterEn lang jakt har ført frem for filmbransjen og media melder at «Max Manus»-pirat jobbet fra gutterommet. Jeg lurer likevel på hva bransjen egentlig oppnår gjennom denne heksejakten og hvorfor det var så viktig å ta akkurat denne fildeleren. Filmbransjen undergraver sin egen argumentasjon om at fildeling kutter deres inntekter all den tid «Max Manus» er en formidabel kassasuksess som har gitt et overskudd på mer enn 3,8 millioner kroner.

Jeg må bare gjenta enda en gang: Hver gang en fil – som en film – blir delt på nettet, er det ikke ensbetydende med at filmselskapet taper penger. Deling av filmer på nett kan snarere bidra til økt interesse for filmer og filmskapere.

Fildelingen har ikke lagt noen demper på kinobesøket i Norge: I 2009 ble det solgt 12,7 millioner billetter, det nest høyeste tallet siden 1985, og norsk film utgjør en stadig større andel av kinobesøket.

Jeg har fulgt jakten på  «Max Manus»-piraten med undring. Hvorfor investerer filmbransjen så store ressurser og mange penger på å utfordre personvern når det er fint lite som tyder på at filmdelingen har gitt bransjen et stort økonomisk tap?

For meg er film fortsatt best på kino, selv om det hender at jeg laster ned filmer. Det har faktisk skjedd at jeg har lastet ned en film, for så å like den så godt at det ble både kinobesøk og DVD-kjøp i etterkant. Det har ikke filmbransjen tapt noe på.

Når det er sagt, så ønsker Miljøpartiet De Grønne gode støtteordninger for filmskapere og andre kunstnere. MDG vil gjøre ikke-kommersiell fildeling av musikk og andre medietyper lovlig, kombinert med en lisensavgiftsløsning for betaling til utøvere, produsenter og studioer.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hvordan vil en lisensavgiftsløsning fungere? Vil det bli en pålagt avgift for å få tilgang til fildelingen, og vil den være dyr?

Sondre: Avgiften kan fungere som kassettavgiften. Det kan være avgift på utstyr eller båndbredde, men detaljene er noe partiene må bli enige om.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00