av Sondre Båtstrand | august 1, 2010  

Slutt for klasebomber – utarmet uran neste ut

Ofre for klasebomber demonstrerer for forbud, Dublin 2008.

Ofre for klasebomber demonstrerer for forbud, Dublin 2008.

- ‘Djevelens fyrverkeri’ er endelig forbudt, melder NTB. I dag trår nemlig forbudet mot klasebomber i kraft, og det er all grunn til å feire denne seieren i kampen for et mer humant verdenssamfunn. Over 100 stater er tilsluttet konvensjonen om klaseammunisjon som forbyr all bruk, produksjon, lagring og overførsel av klaseammunisjon. Neste slag står om bruken av utarmet uran, og jeg håper at Norge kan spille en like konstruktiv rolle mot utarmet uran som mot klasebomber.

Krig er alltid grusomt, og drap og lemlesting vil aldri bli humant. Likevel er det grunn til å feire når verdenssamfunnet går sammen om å stoppe bruken av de aller grusomste våpnene, og klasebomber er blant de verste: – Klaseammunisjon tar liv og skader mennesker både under angrep og lenge etter. Store mengder klaseammunisjon blir liggende udetonert for så å eksplodere inntil mange år etterpå. I rammede områder hindrer denne trusselen flyktninger i å vende hjem, bønder i å dyrke jorden og barn i å leke fritt, heter det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet, som også kan opplyse om at Norge omsider har kvittet seg med de norske klasebombene.

Konvensjonen mot klaseammunisjon viser at det nytter å arbeide internasjonalt for et mer humant samfunn. Nå håper jeg på et like stort engasjement for å få slutt på bruken av utarmet uran i krig. I Norge er det Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet (IKFF) som leder an, og de er tilsluttet International Coalition to Ban Uranium Weapons.

- Uranvåpen har potensial til å forårsake alvorlige og langvarige skader på helse og miljø. Når våpen med uranammunisjon treffer sine mål frigies radioaktive og kjemisk giftige partikler. Selv om det må forskes mer på sivilbefolkninger som har vært utsatt for uranvåpen, gir et økende antall dyr og cellestudier nok indikasjoner på en sammenheng mellom uranvåpen og kreft og medfødte misdannelser, opplyser IKFF. Jeg anbefaler å lese IKFF-rapporten Uranvåpen – konsekvenser for helse og miljø skrevet av fysiker Eva Fidjestøl.

Nå som konvensjonen mot klasebomber er her, er det bare å begynne å arbeide for en konvensjon mot utarmet uran. Samtidig er det som alltid akutt behov for en fredeligere verden. Uten krig vil både klasebomber og våpen med utarmet uran miste sin funksjon.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00