av Sondre Båtstrand | juli 30, 2010  

Mer rettferdig handel

- Omsetningen av Fairtrade-merkede produkter økte med 20%, melder Fairtrade Max Havelaar Norge i sin årsrapport for 2009. Det er en positiv utvikling, men det gjenstår fortsatt mye arbeid, og det offentlige må gå i front med rettferdig satsing. Miljøpartiet De Grønne mener Norge bør bli verdens første Fairtrade-stat!

Fairtrade er en ordning som sikrer arbeidere i fattige land en anstendig lønn og mulighet for å gi barna en utdannelse. Les mer om Fairtrade her.

Så langt har 25 norske kommuner oppnådd status som Fairtrade-kommuner, og utviklingen går stort sett i riktig retning, men det går for sakte (og for øvrig risikerer Bergen å miste sin status grunnet manglende oppfølging av prosjektet).

For at en kommune skal kunne kalle seg Fairtrade-kommune, kreves det bruk av fairtrademerkede produkter i offentlig sektor, tilgjengelighet av produkter i butikker, aktivt informasjonsarbeid, politisk støtte og en styringsgruppe som kontinuerlig arbeider for økt satsing på rettferdig handel. Miljøpartiet De Grønne mener Staten må kunne få til en tilsvarende ordning.

Norske forbrukere kan etterspørre og kjøpe flere Fairtrade-merkede produkter, men det er offentlig sektor som virkelig kan gjøre en enorm forskjell.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Uffda, nå oppdaget jeg at min egen kommune ikke fantes på den lista… Stakkars rådmann neste gang jeg får tak i han, da får han enda mer å jobbe med :)

Sondre: Supert om du tar et initiativ i kommunen din!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00