av Sondre Båtstrand | juli 19, 2010  

Offentlig ansvar for sunn mat

Økologisk hvete med marihøne. Foto: Aalang. Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 1.0 Generisk

Økologisk hvete med marihøne. Foto: Aalang. Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 1.0 Generisk

Mens Presidentens kreftpanel i USA i en fersk rapport anbefaler økologisk mat for å redusere kreftrisikoen, viser norske forbrukere og bønder altfor liten interesse for økologisk matproduksjon. Regjeringen må ta på seg store deler av skylden for at det går så sakte med økologiseringen: Om det skal bli fart i økosatsingen må offentlig sektor kjøpe inn økologiske varer. Det offentlige står for betydelig forbrukermakt og det er på tide å bruke denne til å gi oss sunn mat uten sprøytegifter eller kunstgjødsel.

Jakob Bjerkem i Oikos – Økologisk Norge setter fingeren rett på en sentral svikt i det offentlige arbeidet for økologisk mat: Det offentlige kjøper ikke nok økologisk:

- Myndighetene stiller krav til bøndene, men glemmer å stille krav til seg selv. Kantiner i offentlige virksomheter, sykehus og institusjoner burde kjøpe inn og servere økologisk mat i trå med målsettingen. Da ville det økologiske markedet fort rettet seg opp, og folk ville forstått at det faktisk er mulig å kjøpe og spise økologisk, sier han til Nationen.

Økologiseringen av landbruket skjer ikke så lenge øko-bøndene ikke får solgt produktene sine og mange øko-varer ikke blir solgt som økologiske. Her må offentlig sektor gå i front og sørge for økologiske innkjøp, mens vi fjerner moms på alle økologiske varer. Miljøpartiet De Grønne vil ha et heløkologisk landbruk.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Er det mulig å bruke drivhus i økologisk produksjon? Jeg mener vi trenger økt helårlig produksjon av frukt og grønt som i såfall krever oppvarmede drivhus.

Innovasjon Norge kunne brukes til en nasjonal satsing over hele landet til en slik utbygging i hvert fylke/region. Strøm kunne man ta 1% av årsproduksjonen av vannkraft til lav selvkostpris (koster bare 5-10 øre/KWh å produsere).

Jeg ville prioritert matsikkerhet framfor el-bilsatsing, som også krever mye energi (for ikke å snakke om lyntog…)!

Sondre: Drivhus kan kombineres med økologisk produksjon, men det krever litt innsats. Her kan du lese om økologisk drivhus på Jæren.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00