av Sondre Båtstrand | juni 28, 2010  

- Regjeringen skuffer norske bønder

Hamp som bygningsmateriale. Foto: Olivier DUPORT, GNU Free Documentation License, Version 1.2

Hamp som bygningsmateriale. Foto: Olivier DUPORT, GNU Free Documentation License, Version 1.2

En utredning fra Legemiddelverket og Mattilsynet fastslo at norsk dyrking av industrihamp ville kreve «relativt begrensede økonomiske og administrative konsekvenser» og foreslo regelendringer for å åpne for industrihamp på norske jorder. Likevel vil Helse- og omsorgsdepartementet fortsatt ha ikke-rusgivende industrihamp på narkotikalisten. Denne gangen skylder departementet på at det blir for dyrt med det samme kontrollsystemet som hele EU har fått til å fungere. Det er en dårlig begrunnelse for å opprettholde et forbud mot dyrking av en meget nyttig plante.

Industrihamp har blader som likner på bladene til slektningen marihuanaplaten, men er egne varianter dyrket frem for fiber og frø, og med et innhold av russtoffet THC på under 0,2 %. Dyrking av slik hamp blir subsidiert i EU, for hampedyrking er gunstig for jorden, mens der ferdige produktene er miljøvennlige alternativer til blant annet bomull, tømmer og noe petroleum.

- Det er skuffende at regjeringen opprettholder et forbud som er innført på feilaktig grunnlag og ødelegger for grønne arbeidsplasser, sier formann Kim Gebecke i Foreningen for norske hampebønder.

Miljøpartiet De Grønne vil også oppheve forbudet mot dyrking av industriell hamp. Vi sier ikke nei takk til spennende muligheter for miljøvennlige produkter fra miljøvennlig jordbruk, og vi har nok innsikt til å skjønne at industrihamp ikke er narkotika.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00