av Sondre Båtstrand | juni 23, 2010  

Hev miljøbomben utenfor Fedje!

Et par kilometer utenfor Fedje ligger ubåten U-864 som ble senket under andre verdenskrig med over 70 personer ombord sammen med ammunisjon og 65 tonn kvikksølv. Vraket lekker kvikksølv og resten av kvikksølvet ligger i flasker som er i ferd med å ruste i stykker. Regjeringen har gjentatte ganger lovet å heve vraket, men løper fra løftene sine. Det er trist at regjeringen viser så mangel på handlingskraft i en så viktig sak for miljøet og helsen til lokalbefolkningen på Fedje.

TV2 melder at Norges Miljøvernforbund har undersøkt vraket av U-864 og mener stålskroget er i bedre stand enn fryktet. Det er gode nyheter for oss som vil ha heving, men TV-kanalen melder samtidig om at regjeringen faktisk vurderer et såkalt nullalternativ som går ut på å la vraket ligge og lekke kvikksølv – som ifølge Miljøstatus i Norge er en av de farligste miljøgiftene og utgjør en trussel for miljøet og menneskers helse.

- Vi har lagt avgjørende vekt på utrygghetsfølelsen hos lokalbefolkningen, sier Helga Pedersen til NRK da regjeringens hevingsvedtak var gjort i 2009.

Nå ligger det fortsatt en tikkende miljøbombe utenfor Fedje og det lekker fortsatt kvikksølv som havner i fisk og krabber rundt Fedje, og dermed i menneskene. Lokalbefolkningen har all verdens grunn til å føle seg utrygge, og regjeringen burde i anstendighetens navn snart vise at den tar bekymringen på alvor. U-864 må bli hevet.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00