av Sondre Båtstrand | juni 14, 2010  

Ett skritt frem i Belgia

Belgia har hatt valg til parlamentet, og den grønne gruppen øker med én representant etter at det flamske grønne partiet beholdt sine åtte plasser og det vallonske grønne partiet økte fra fire til fem plasser. Mest oppmerksomhet får likevel det flamske nasjonalistpartiet N-VA: Det er duket for langvarige regjeringsforhandlinger og politisk uro i Belgia etter at flamske separatister vant en overbevisende seier i helgens valg, melder NTB.

Belgia er delt mellom nederlandskspråklige Flandern og franskspråklige Vallonia, og de politiske partiene følger skillelinjene. Derfor finnes det to grønne partier i Belgia; Groen i Flandern og Ecolo i Vallonia. Ved valget 13. juni  gikk Groen frem fra 4,0 til 4,2 % av stemmene og fikk fem representanter mot fire ved valget i 2007.  Ecolo gikk litt tilbake, fra 5,1 til 4,9 %, men beholdt altså åtte representanter blant de 150 som er valgt inn i det belgiske underhuset.

For at ingen skal beskylde meg for bare å skrive om gode valg for grønne partier, tar jeg med to andre ferske valgresultater fra mai: Det grønne partiet i Tsjekkia mistet alle sine representanter i parlamentet, mens det grønne partiet i Slovakia heller ikke denne gangen oppnådde representasjon, og er ikke en gang nevnt i oversikten til Parties-and-elections. Likevel: Den generelle tendensen er at grønne partier går frem, så også i Norge – og neste år er det valg igjen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ærlighet varer lengst, bra at du også trekker fram tirste resulater (mens vi krysser fingrene for at den rødgrønne alliansen i Sverige skal komme seg oppover på galluppen igjen). Men den tristeste nyheten her er vel at også de grønne i Belgia er splittet etter ei etnisk linje?

Sondre: Det er egentlig ganske rart at Belgia fortsatt eksisterer. Flandern og Vallonia har vel snart bare kongehuset til felles? Enig i at det ikke er så bra at de grønne også er etnisk delt. Det passer ikke så bra med idealene…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00