av Sondre Båtstrand | mai 7, 2010  

Gjennombrudd for Green Party

Caroline Lucas

Caroline Lucas

Valget i Storbritannia er over og grønne aktivister feirer et viktig gjennombrudd etter at Caroline Lucas vant plass i parlamentet. Det er første gang en grønn representant overvinner det utdaterte valgsystemet og kommer inn i Underhuset. – Inspirerende og oppløftende, jubler Miljøpartiet De Grønne. Nå får flere hundre tusen grønne velgere endelig en stemme i det britiske parlamentet, og Caroline Lucas er en ypperlig representant for den grønne bevegelsen.

I Norge slipper vi heldigvis å kjempe mot et valgsystem med kun én vinner i hver valgkrets. Systemet gjør det vanskelig for mindre partier (unntatt regionale partier), og derfor er Caroline Lucas’ prestasjon svært imponerende. Mens valgkampen har dreid seg om Sosialdemokratene, De konservative og Liberaldemokratene, har velgerne i Brighton Pavilion stemt for en grønn fremtid.

Caroline Lucas har sittet i EU-parlamentet siden 1999, og har kjempet for lokaldemokrati, sosial rettferdighet, trygg mat, dyrevern og miljøvern.

The emphatic support of voters in Brighton Pavilion show that they do want to support a party whose values represent fairness, social justice and environmental well-being, sa Lucas etter at valget var vunnet. Hun lover også å kjempe for et mer rettferdig valgsystem.

Green Party har bare vunnet ett sete i Underhuset, men jeg tror likevel britene vil merke en tydelig forskjell. Det samme skal vi oppnå i mange norske bystyrer, kommunestyrer og fylkesting neste år. I BAs meningsmåling for april lå Miljøpartiet De Grønne inne med ett mandat i Bergen bystyre. First we take Brighton, then we take Bergen! (fritt etter Leonard Cohen)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

GRATULERER :D
Kjempeflott!

Sondre: Hurra, hurra!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja! Dette er inspirerende! & parolen “First we take Brighton, then we take Bergen!” er strålende ;) (så har du også et påskudd til å invitere dama til Bergen!). Benytter samtidig anledningen til å understreke ett poeng: Green Partys forankring på venstresiden: sosial rettferdighet står sentralt & de fikk støtte fra iallfall deler av fagbevegelsen i Brighton! Samtidig har de tyske grønne gitt begrepet “sosialøkologi” tilbake sin rette mening, nå som det endelig ser ut som de slår seg til ro på den tyske venstresiden for – begrepet betyr kort referert et kritisk samarbeid med de tyske sosialdemokratene. Til slutt i denne sammenhengen: look to Sweden! Vårt svenske søsterparti er der med i en spennende troika, heia heia foran det kommende valget! Siste meningsmåling gir for første gang fordel de borgerlige, men dét kan vel snus igjen?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00