av Sondre Båtstrand | mai 2, 2010  

Ingen månelanding på Mongstad

Mongstad. Foto: Nina Aldin Thune. Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 2.5 Generisk

Mongstad. Foto: Nina Aldin Thune. Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 2.5 Generisk

Noen tror julenissen bor i Drøbak. Andre tror månelandingen vil finne sted på Mongstad. Jeg tror det er behov for mer bakkekontakt i miljøpolitikken. CO2-frie gasskraftverk har aldri vært noe annet enn en bløff. Det er på tide å satse på energisparing og fornybar energi, fremfor kostbare og ineffektive måter å forlenge fossilalderen på. Send gasskraftverkene på Mongstad og Kårstø til gjenvinning eller bygg dem om til biogassanlegg!

 

Det er ikke overraskende at «månelandingen», altså fangst og lagring av CO2 fra gasskraftverk, blir utsatt. Miljøpartiet De Grønne har i flere år advart mot at fangst og lagring av CO2 er en miljøpolitisk avsporing i Norge, og at problemer har blitt feid under teppet. Nå ber partiet om stengning av gasskraftverkene på Mongstad og Kårstø.

- Dette kunne ingen forutse, mener SV om utsettelsen. Tja, jeg har lenge kritisert planene, og direktør for klimateknologi ved Sintef, Nils A. Røkke, sier nyheten om utsettelse på Mongstad ikke kommer som noen bombe for de som har innblikk i saken.

Det er mange grunner til at Miljøpartiet De Grønne aldri lot seg rive med av statsministerens nyttårstale om Norges månelanding på Mongstad, og har beholdt en sunn skepsis til hele prosjektet. Fangst og lagring av CO2 er kostbart, energikrevende, risikabelt, oversolgt og ingen unnskyldning for å bygge gasskraftverk i Norge. Gasskraftverkene er kostbare prosjekter. Innsatsen og pengene kunne gjort langt bedre nytte for seg om de ble investert i energisparing og fornybar energi. I den grad fangst og lagring av CO2 vil spille en vesentlig rolle, er nok kullkraftverk mer aktuelle enn gasskraftverk.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Men verden vil bedras. Det er mange ord, men mye uten innhold. Månelandingen er bare et eksempel.

Sondre: Klima, klima, klima, klima, klima, klima, maser de mens de bygger gasskraftverk, åpner nye oljefelter, utvinner kull, lar jernbanen forfalle og øker fly- og biltrafikken. Hyklere, er de!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Taktisk av Stoltenberg å kjøre ut dette nå? Få fokus vekk fra “månecrashen” i Gulfen og unngå en diskusjon om Vesterålen/Lofoten, på denne bakgrunn.

Forferdelig å se at Sosialdemokratene gjemte seg bort på 1. Mai, for å slippe gå i tog med Nei til Oljeboring i Nord ;-)

Sondre: Haha, mens oljemotstandere demonstrerer i gatene, gjemmer Ap-folket seg bak tunge gardiner. Vil noen savne dem? Nei, ikke miljøet i hvert fall.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg vet ikke hvor mye staten har satset på disse gasskraftverka som aldri skal brukes, men det bygges ca 30.000 boliger i året – så i 2020 vil 300.000 flere nye boliger se dagens lys.

Hvis alle disse bygges som http://www.plusshus.no som er hus som produserer mer energi enn hva de forbruker gjennom et år, så vil det utgjøre en merpris (mot standard isolerte hus) tilsammens for alle 300tusen husene på ca NOK 90Milliard.

Dette ville så avstedbringe at behovet for å transportere strøm over Hardangervidda og Tafjordfjella ville minke, og kraftlinjene behøvde ikke å bli bygget.

Hva koster det å bygge disse kraftlinjene ?
Hva koster det å vedlikeholde dem?

Dagens energiforbruk i boliger og hus er ca. 40% av totalforbruket i Norge. Kan alle boliger klare seg uten dette forbruket hva da?

Hva har alle disse gasskraftverkene kostet?
og hva koster det å rense dem gjennom “månelandingen” ?

Ja sannelig er det godt at noen stopper Stoltenberg & Co og begynner å tenke og sette ting i perspektiv økonomisk på papiret og finner ut hva som gavner oss i hele klima-debatten.

Sondre: Applaus for en veldig bra kommentar! Klart Norge har råd – om vi ikke kastet bort penger på månelandinger og annet fjas. La oss bygge plusshus!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det kan da vel ikke være noen stor overraskelse dette? Både Jens og Kristin har jo tidligere garantert oppstart i 2014, og vi burde vel ha lært hva garantier fra politikere betyr?

Sondre: Nå håper jeg i hvert fall at miljøbevisste mennesker slutter å stemme på slike folk som Jens og Kristin. De gir blanke i miljøet!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Co2-rensing er ren løgn. Ved å bruke ordet “rensing” tror folk at det er miljøvennlig, men det er det ikke. Man bare tar ut co2 og lagrer det et annet sted. Man feier altså bare problemet med co2 (forurensing) under “teppet”. Det forsvinner ikke, det blir bare lagret.
Lureri og feil bruk av språket kun for å lure. Skamme dere latterlige dumme nordmenn!

Sondre: Jepp, CO2-rensing er humbug. Jeg kaller det “fangst og lagring”, som er et noe mer presist begrep. Miljøvennlig blir det likevel ikke samme hva vi kaller det.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja du er herlig naiv. Vi har behov for energi, fornybare energikilder er veldig lite effekt i sett i forhold til kostnadene og mengden til fossile brennstoff.

Viss vi først skal være så skinnhellige å ikke ha gasskraftverk som vi burde ha, så må vi slutte å pumpe opp gassen utenfor kysten vår og selge den til et annet land som ikke har i nærheten av samme miljøkrav som oss. Er alt greit bare vi selger det til utlandet? Da er det ikke vårt problem lenger, mens vi innbiller oss at vi har gjort en god gjerning.

Men du mener vel at vi kan kutte ut alt sammen i morgen, ingen problem! Bare bygge vindmølleparker i hele Norge så er vi der?

Sondre: Norge har masse energi. Et poeng er at vi uansett går tom for fossil energi. Skal vi legge til rette for overgangen, eller skal vi la fremtidige generasjoner i stikken – med klimaendringer og oppbrukte ressurser?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Desverre er CO2 utlsipp og klimaendringer kommet så langt at ensidig satsing på fornybart og energieffektiviseringstilltak ikke vil være tilstrekkelig. CO2 vil bli renset på mongstad. Diskusjonen om Mongstad var det rette stedet er igrunn litt for seint å ta nå. Prosjektet blir dyrt men vil gi verdifull erfaring på storskala rensing av CO2. Synd med utsettelsen.

Ingenting er umulig. Det umulige tar bare litt lengre tid…..

Sondre: Jeg er ikke så sikker på at CO2 vil bli fanget på Mongstad, og jeg er bekymret for kreftfare ved fangingen, så vel som bekymret for lekkasjer fra lagrene. Om fangst og lagring skal gi verdifulle erfaringer, burde vi heller satset på eksisterende kullkraftverk enn å bygge nye gasskraftverk.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00