av Sondre Båtstrand | april 17, 2010  

«Politikk kan være annerledes»

Første runde av det ungarske parlamentsvalget er overstått, og det er klart at et nytt parti seiler inn i parlamentet: Som grønn aktivist er det med stor glede jeg konstaterer at Lehet Más a Politika (LMP) har fått 7,5 % av stemmene og fem representanter innvalgt. LMP er et grønt parti, og navnet er et av de beste partinavnene jeg har vært borti. Oversatt til norsk heter partiet nemlig «Politikk kan være annerledes».

Politikken kan virke meningsløs: Det kan virke som at samme hvem du stemmer på, så fortsetter maskineriet som før: Vanlige folks interesser blir ofret til fordel for store og mektige interesser, mens dyr og natur blir ofret for kortsiktig profitt. Venstresiden og høyresiden krangler, men fint lite skjer. Heldigvis finnes det alternativer, og dét har gått opp for velgerne i Ungarn.

Talspersonene for den grønne gruppen i EU-parlamentet, Rebecca Harms og Daniel Cohn-Bendit, gleder seg over det gode resultatet i Ungarn: «Vi hilser velkommen den store suksessen til det grønne partiet LMP og gratulerer varmt våre ungarske venner med deres inntreden i parlamentet. Dette valgresultatet er en ny bekreftelse på at grønn politikk er på fremmarsj i Sentral- og Øst-Europa, og at miljøpartier fortsetter å befeste sin posisjon i det politiske landskapet. Dette var det beste resultatet for et grønt parti i noen av de tidligere kommuniststatene i Sentral- og Øst-Europa», uttaler Harms og Cohn -Bendit i en pressemelding fra The Greens/European Free Alliance.

Gratulerer, LMP og Ungarn!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ja: politikk bør helst være annereledes i Ungarn nå, med et rigid høyreparti som vinner & med klart nazistbefengte Jobbik med alt for mange stemmer! Det grønne lyspunktet i denne triste tida for Ungarn.

Sondre: Sant nok. Det er sannelig stort behov for en grønnere politikk i Ungarn.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er veldig flott at de grønne partiene fikk så stor tilslutning.

Men ikke at Høyresiden med det høyreradikale Jobbik på vingen fikk så stor tilslutning.Rasisme, fiendtlige holdning til romfolket og antisemittisme har fått en sterk stemme i Ungarn nå gjennom de høyreradikale, brune elementene.

Så det spørs om LMP klarer å få gjennomføre særlig mye av sin politikk i et slikt politisk klima.
Bortsett fra LMPs fem mandater, er det liten grunn til å gratulere Ungarn med dette valget.

Sondre: Sant nok. LMP skal nok få en utfordrende tid, men aller verst blir det for romfolket og jøder… Trist at et parti som Jobbik kan vinne oppslutning.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00