av Sondre Båtstrand | april 6, 2010  

Gi oss økologisk Biola og Bio-Q!

Mattilsynet nekter Tine og Q-meieriene å selge uøkologisk melk under merkenavnene Biola og Bio-Q. Q-meieriene varsler kamp og Tine vurderer saken, men det finnes en enkel og miljøvennlig løsning, foreslått av Oikos: Bruk økologisk melk i produktene. Økologisk produksjon vokser og trenger større markeder: Slipp frem økolandbruket!

På Facebook? Bli med i min rykende ferske gruppe Gi oss økologisk Biola og Bio-Q

Nylig kom det frem at veksten i økologiske melkebønder dessverre ikke er fulgt opp i en tilsvarende vekst i salg av økologisk melk. Ifølge Tine blir kun 47 prosent av den økologisk produserte melken faktisk blir solgt som økologisk melk.

Nå har Q-meieriene søkt juridisk bistand og varsler kamp, mens Tine klager over at de kanskje må endre navn på en merkevare verdt 100 millioner kroner. Det er det ingen grunn til.

Kjære Tine og Q-meieriene: Spar penger og behold merkenavnene, samtidig som dere gjør noe bra for økologisk landbruk, dyr og miljø!

Her kan du lese mer om dyrene i den konvensjonelle melkenæringen. Velg økologisk!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Bra,Sondre.

Sondre: Takk :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det neste blir at jeg ikke kan kalle meg biolog? Siden jeg ikke er Debio-bonde? Debios kravmentalitet går over alle grenser. Sertifiserte matvarer er mindre økologiske og biologiske enn normale produkter. Den viktigste trusselen mot biologisk mangfold er sløsing med areal. Plantevernmidler og gjødsel kommer ikke i nærheten av topp 10 listen. Jeg går i bresjen for at Debio-sertifiserte matvarer får enerett på betegnelsene uøkologisk, ubiologisk, og uøkonomisk og kansje parasittologisk på samfunnets rumpe. Det holder ikke å klamre seg til uvesentlige fortrinn i denne dyrkningsmåten som nekter å ta opp i seg det beste fra integrert landbruksforskning. Fortrinnene med normalt og integrert landbruk er utallige.

Sondre: Økologisk landbruk har da fordeler for jorden, dyrene og menneskene. Jeg ser ikke hvordan sprøytegifter og kunstgjødsel er så økologisk.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Selv skyr jeg økologiske produkte som pesten. Nesten like skeptisk til slikt som til egg fra frittgående høns.

Sondre: Jeg vil heller ha økomat enn pest :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det var da voldsomt til reaksjoner,bengt og adolph er er sikkert tilhengere av genmodifisert mat også,kanskje er det lurt å sette seg godt inn i saken, før en uttaler seg,ellers blir det for dumt,men det er kanskje det som er vitsen. Jeg er enig at frittgående høns er ikke noe særlig vakkert syn,de står trangt inne, uten tilgang til uteområder,mens de økologiske hønene både går fritt innendørs med større plass,og dessuten har de tilgang til uteliv,dette har mange mennesker skjønt,salget av økologiske egg har økt eksplosivt de siste åra,bare slått av barnemat,dessuten mener mange at de smaker bedre.
Jeg lurer på hva konvensjonelle bønder er redde for.Før i tia var bøndene opptatt av å være sjølstendig,nå er det helt greit å stå i avhengighetsforhold til Yara,Monsanto og
resten av agroindustrien, som kun har et mål for øye, å tjene mest mulig penger til sine eiere,som selvfølgelig er helt legitimt,men som hverken tjener miljøet, landbruket,eller våre etterkommere.

Sondre: Et flott bondeideal handler om å overlevere jorden i bedre stand til neste generasjon gårdbrukere. Dagens landbruk er et stykke unna det målet…
Takk for din reflekterte og gode kommentar!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00