av Sondre Båtstrand | april 3, 2010  

Merk genmanipulerte klær!

Forslag til GMO-merking fra Stay Free! Magazine

Forslag til GMO-merking fra Stay Free! Magazine

Visste du at store deler av klærne vi importerer til Norge er laget av genmanipulert bomull? Vel, vi mangler fullstendig oversikt, men det er et faktum at landene vi importerer klær fra også er land med store andeler genmanipulert bomulldyrking.

Jeg vil at forbrukere skal vite om klærne de kjøper er fra genmanipulerte åkre, så jeg har skrevet brev til ansvarlig statsråd Audun Lysbakken der jeg ber om obligatorisk merking av GMO-klær i påvente av et forbud.

Forbrukermakt forutsetter opplyste forbrukere, og at forbrukerne faktisk får relevant  informasjon om produktet de vurderer å kjøpe. Genmanipulasjon er absolutt slik informasjon.

Stay Free! Magazine har allerede laget GMO-merkelapper som du kan laste ned og spre. Offisiell merking vil nok se litt annerledes ut, men budskapet er det samme.

De økologiske skadene genmanipulerte planter forårsaker blir ikke mindre av at det er planter for klær istedenfor mat, og jeg etterlyser mer fokus på GMO-klærne. GMO-dyrking truer biologisk mangfold og øker store selskaper makt over landbruket på bekostning av uavhengige bønder. Rapporten Skitne klær fra Oikos og Naturvernforbundet ble lansert i januar 2009, og peker på at bomull blir manipulert til å takle sterkere sprøytegifter, dyr som beiter på markene blri syke og at allergi er et økende problem for bomullsarbeiderne.

Forbrukere har krav på å vite hvilke produkter som inneholder genmanipulerte organismer (GMO). Miljøpartiet De Grønne vil ha obligatorisk merking av alle GMO-produkter, inkludert klær, og håper andre partier vil støtte forslaget. Vi vil primært ha forbud mot all omsetning av GMO i Norge, men inntil vi får flertall for det, må forbrukere få reell mulighet til å velge bort GMO. Jeg venter spent på svar fra Audun Lysbakken!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Veldig bra Sondre,stå på.
Det er på høy tid at gmo-merking innføres,men jeg er nok redd for at et merkepåbud sitter nok så langt inne i framtia.Agro-lobbyen er sterk,men forbrukermakta er enda sterkere hvis vi bruker den.Ingen kan gjøre alt,men alle kan gjøre litt.Allerhelst bør en kjøpe klær som er både økologisk og Fairtrade.
Gledeligvis er at mange designere som har begynt å tenke i de baner.

Sondre: Takk, det er mange gledelige tegn i tiden, selv om gmo-industrien er skremmende sterk. Enn så lenge.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei

Jeg har ett spørsmål på bakgrunn av det du skrev:

“…jeg ber om obligatorisk merking av GMO-klær i påvente av et forbud.”

Betyr dette at De grønne ønsker forbud mot GMO-produkter generelt?

Dersom noen ikke liker et produkt, så kan vedkommende ganske enkelt la være å kjøpe det.

Er det ikke litt arrogant å kreve et forbud mot produkter som du ikke liker. Det kan jo hende at andre mennesker vil ha genmanipulerte produkter selv om du ikke vil ha det.
Med hvilken moralsk autoritet kan du bestemme hva andre skal kjøpe med sine egne penger?

Håper på saklig svar

Sondre: Jepp, De Grønne er imot genmanipulasjon. Vi vil forby GMO fordi det skader miljø, helse og dyr, og fordi GMO gir store selskaper enda større makt over maten. Hensynet til medmennesker, dyr og natur må gå foran enkeltmenneskers ønske om å kjøpe produkter med store skadevirkninger for andre. Mennesker er ikke isolert fra omgivelsene, men for alltid totalt avhengig av omgivelsene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Takk for svaret, men du svarte ikke på det siste spørsmålet:

Med hvilken moralsk autoritet kan du bestemme hva andre skal kjøpe med sine egne penger?

mvh

CB

Sondre: Med samme moralske autoritet som jeg kan være med på å bestemme hva folk skal gjøre med nevene sine (f.eks. gjennom forbud mot å slå ihjel).

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00