av Sondre Båtstrand | januar 25, 2010  

Genmanipulasjon gir ikke større avlinger

Glem argumentet om at genmanipulasjon kan hjelpe verdens sultende: En omfattende gjennomgang av 20 år med feltforsøk og 13 år med produksjon slår fast at avlingene ikke blir større med genmanipulasjon, ifølge Union of concerned scientists. Økologisk drift, derimot, kan øke produksjonen med gjennomsnittlig 116 prosent, viser studier av 114 forskningsprosjekter i Afrika. Løsningen er heller økologisk enn genmanipulert!

I april 2008 ble miljøvernminister Erik Solheim spurt om genmodifisert landbruk kan løse matvarekrisen, og han svarte: «Det er for tidlig å si». Ett år senere kom rapporten fra Union of concerned scientists som slaktet troen på at genmanipulasjon kan hjelpe. Les rapporten Failure to Yield.

Genmanipulasjon kommer ikke fattige mennesker til gode, men er snarere et våpen i kampen om makten over maten. Som Kari Gåsvatn har bemerket: Forkjemperne for genmodifisering kjører vitenskapen foran seg, for å tilsløre at det handler om makt og politikk. Å ha økonomiske muskler til å genmodifisere planter er et effektivt middel til å sikre seg makta over næringskjeden.

Bedre fordeling er et bedre redskap enn genmanipulasjon for å hindre sult!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Denne kommentaren tråkker Bill Gates på tærne – & dermed også Stoltenberg. På Svalbard har vi en genbank knyttet opp mot Gates’ virksomhet. Et hovedproblem i Afrika i dag er nettop landbruks”hjelpen” enkelte land oversvømmes med hva angår genmanipulerte kornsorter osv… gir høy avkastning på kort sikt & dermed “gode tall” å vise til… men på lang sikt? Vi snakker her f&f om vestafrikanske land. Enkelte østafrikanske land er heldigvis mer skeptiske & løste nylig problemet med en kaffeplantesykdom ved gammeldags kloning med friske planter.

Sondre: Jeg har ikke noe imot å tråkke Bill Gates på tærne – i metaforisk forstand, vel å merke:-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Så klart kan du få større avlinger ved å genmodifisere hvis det er større avlinger som er målet. Og selv om det er mulig å øke avlinger i Afrika til tross for at man driver økologisk begrenser man mulighetene sine. 116 % økninger i avlinger er ikke imponerende til å være i Afrika (ihvertfall ikke de delene av Afrika jeg regner det er snakk om). Man kan enkelt mangedoble avlingene når man bruker kunstgjødsel.

Anbefaler deg forøvrig å se denne dokumentaren: http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/589187

Jeg er enig i at bedre fordeling er et bedre redskap enn genmanipalusjon for å hindre sult, men bedre fordeling innebærer at bønder i fattige land får modernisert jordbruket (som innebærer bruk av kunstgjødsel) slik som vi har gjort i (mesteparten av) resten av verden, og har hjulpet oss til å øke produksjonen.

Fikk lyst til å skrive veldig mye mer om dette, men skal heler linke deg til artikler jeg eventuelt skriver om emnet.

Jeg har sans for mange av meningene dine, men missliker at du på en del områder ønsker å gå baklengs inn i fremtiden.

Sondre: Hei Tor!
Lenken virker ikke, men jeg så en GMO-film på NRK i julen og irriterte meg grønn over hvor lite maktkritisk den var. GMO handler om at noen få selskaper skal få full kontroll over landbruket og matproduksjonen. Det vil jeg ikke godta.
Hyggelig at du setter pris på en del av meningene mine, men er motstand mot GMO å gå baklengs inn i fremtiden? Det kommer vel an på hvilken fremtid vi ønsker oss.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja, det kommer ann på hvilken fremtiden vi ønsker oss. Jeg ønsker en fremtid hvor vi bruker alle tilgjengelige middler til å gjøre verden bedre. Uenigheten vår dreier seg sikkert nok om hva som gjør verden bedre, men orker ikke å skrive noen lang kommentar – vi blir sikkert ikke enige uansett :P

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei!

Enig med deg igjen eg :)
Økologisk mat er sunnast enkelt og greit fordi det er naturleg. Ingen bruk av kunsstoffer/giftstoffer/GMO som kan etterlate sporstoffer i maten vår.

Trur også genmanipulering og patentrettar på gennivå er berre eit maktmiddel for å få kontoll over maten.
Har nett skreve eit innlegg om genmodifisering og då spesielt retta mot Monsantos (den største innan genmodifisering per i dag) forferdelege framtreden ovenfor bøndene rundt om…..det er ikkje noko hyggeleg i det heile….

mvh nøkkerosa :)

Sondre: Det naturlige er nok det beste. GMO handler om makt over maten. Vil vi gi Monsanto den makten?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nei det vil vi ikkje! Monsanto får ikkje ta makta over oss!
Jo fleire som skjønner galskapen i dette jo betre.

Veldig glad for at du tok deg tid til å lese innlegget mitt.

Så stå på Sondre! Du gjere ein kjempejobb!!

:)

Sondre: Tusen takk :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00