av Sondre Båtstrand | januar 16, 2010  

Stopp oppdrettsnæringens maktnettverk

Oppdrettsanlegg i Storfjorden, Troms. Foto: Simo Räsänen Lisens: Creative Commons Attribution 2.5 Generic

Oppdrettsanlegg i Storfjorden, Troms. Foto: Simo Räsänen Lisens: Creative Commons Attribution 2.5 Generic

Dagbladet har sett nærmere på hvordan oppdrettsnæringen har fått inn sine folk i sentrale og mektige posisjoner: Her er oppdretternes maktnettverk. Hvis noen lurer på hvordan oppdrettsnæringen kan få lov til å fortsette å ødelegge norske elver og fjorder, så se nærmere på de tette båndene mellom eiere, forvaltere og politikere. Oppdrettsmillionær og -minister Lisbeth Berg-Hansen er bare toppen av isfjellet.

Oppdrettsnæringen er i vekst, med med stadig færre eiere. Det heter at kjennskap gir vennskap, og noe sånt har kanskje ligget bak da Fiskeridirektoratet og Fiskeri- og kystdepartementet før jul bestemte seg for å stoppe gebyrene for overtredelser av akvakulturloven. Fiskeridirektoratets direktør Liv Holmefjord har tjent millioner på oppdrett og har et selskap som var ilagt et milliongebyr for lovovertredelser, mens fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansens familieselskap Sinkaberg-Hansen er involvert i et settefiskanlegg som også fikk et milliongebyr.  Det er sannelig på tide at Lisbeth Berg-Hansen er usikker på egen habilitet!

Marit Nybakk (Ap) mener fiskeriministeren ikke kan ferdigbehandle gebyrsaken om oppdrettselskapene. – Trond Giske må ta saken, sier hun. Vil det hjelpe? Tja, akkurat nå er Trond Giske i Kina for å prøve å bytte tollfrihet mellom norsk laks og kinesiske tomater. Det er heller ikke lenge siden norske ambassader ble mobilisert for å forsvare oppdrettsnæringen mot berettiget kritikk fra urfolk og miljøvernere. Det ser ut til at oppdretterne har et solid grep om norske politikere, og de håver inn store summer på ødeleggelsene sine.

Oppdrettsnæringen truer økosystemene langs kysten med massiv forurensing, spredning av parasitter og sykdommer, og store rømminger. Det er på tide å sette foten ned. Miljøpartiet De Grønne vil ha lukkede oppdrettsanlegg, bærekraftig fôr og færre oppdrettsanlegg.

Norske fjorder er unike og bør brukes enda mer aktivt i markedsføringen av Norge som turistmål, mener sjefredaktør Keith Bellows i National Geographic Traveler. Så la oss ta vare på fjordene, ikkela oppdrettsnæringen forpeste dem. Ingen turister vil komme hit for å se raserte økosystemer.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Støtter fullt ut. Det er utrolig hvor grådige mennesker er. Vi som bor i Norge, verdens beste og rikeste land, vi som har alt, vil ødelegge miljø, natur, fisk, fremtiden bare for å få litt mer. Oppdrettsnæringen er vandalisme. Skam for dette maktnettverket.
SPIS ØKOLOGISK LAKS FRA DET GODE HAV PÅ REMA 1000 og SEI. Denne fisken er bl. a. bedre for deres helse (dere som ikke er vegetarianere)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00