av Sondre Båtstrand | desember 27, 2009  

Gjør øko-maten billigere!

VG skriver at salget av økologiske produkter flater ut og er langt fra regjeringens mål om at 15 prosent av matforbruket i 2020 skal være økologisk. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er intervjuet og trekker frem to årsaker: Dyr øko-mat og dårlig plassering i butikkene. Det første kan han selv gjøre noe med ved å fjerne momsen på økologisk mat. Det er ingen grunn til å nøle – gjør øko-maten billigere!

Mangel på sortiment og høy pris er hovedgrunner til at forbrukere ikke kjøper mer økologisk, ifølge Forbrukerrådet og Oikos.

Prisen kan enkelt bli senket om Regjeringen følger Miljøpartiet De Grønnes oppfordring om å kutte merverdiavgiften (momsen) på økologiske varer. Du kan støtte kravet ved å bli med i facebook-gruppen Kutt mva på økologisk mat, som per i dag har 1613 medlemmer. Blir du nummer 1614? Eller nummer 2000?

Miljøpartiet De Grønne ønsker videre en sterkere markedsføring av økologisk drift og økologiske matvarer, og mener at det offentlige må i større grad kjøpe inn økologiske alternativer og slik stimulere markedet. Vi vil ha full omlegging til økologisk drift i landbruket. Økologisk landbruk vil sikre miljøvennlig drift og sunne næringsmidler, samtidig som dyrene vil få det langt bedre enn i det industraliserte landbruket.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jepp :D
Fjern moms på økologisk mat og så kan heller staten ta det inn igjen ved å øke momsen på brus, øl, godterier og junkfood.

Slik kunne de begynne å premiere e gode, sunne og miljøriktige valgene :D

Sondre: Nettopp! Det skal lønne seg å velge miljøvennlig

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Eg vart nummer 1614! Kven blir nr. 2000? Bra forslag! :)

Sondre: Takk!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

MPG er som FRP. Null sammenheng.

Økte avgifter på Øl? Latterlig.

Sondre: MDG har ikke vedtatt økte øl-avgifter, men jeg deler Catas mål om å belønne sunne og miljøvennlige valg. Brus og godteri blir dyrere mens økologiske grønnsaker blir billigere. Med vår vedtatte politikk om momskutt på økologiske varer blir jo økologisk øl billigere. Det er da en sammenheng :-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Økologisk mat er tull og på ingen måte miljøvenlig. Det er dårligere kvalitet, mer usunn, mindre næringsrik, mindre motstandsdyktig mot sykdom og ikke mindt usedvanlig inneffektivt. Å gå over til økologisk mat i stor skala ville være en katastrofe og sette verden 8000 år tilbake i tid.

Det at vi ikke lengre spiser økologisk mat er en av menneskehetens største triumfer og er en direkte årsak til at vi er så mange sunne lykkelige mennesker i verden som vi er.

Økomat er misforstått hippiefjas!

Sondre: denne lenken kan du lese deg opp på forskning på emnet. Klart økologisk mat er sunnere enn sprøytemiddel- og kunstgjødselmat

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er litt for enkelt å konkludere med att pris og plassering
er hovedårsakene til dårlig økosalg i Norge.
Det som er utrolig,er at økologisk mat selger såpass mye, på tross av den minimale markedsføringa av den og hetsen som føres mot den.
Jeg kaller det for “Aftenposteneffekten”,i vår og sommer hadde avisen useriøse førstesideoppslag om at økologisk mat hverken var sunnere for oss eller bedre for miljøet,ja til og med forurenset mer,mange nettaviser plukket opp “nyheten”.
Dette ble etterhvert imøtegått og dementert,
men selvfølgelig ikke på førstesida.
Det er klart at folk stiller spørsmålet:hvorfor kjøpe dyr økomat,når den hverken er bedre for miljøet eller er sunnere for meg.
Jeg erfarer det hvergang jeg står i butikken og deler ut smaksprøver på økologisk mat.
Som belegg for at prisen ikke er det viktigste,
kan vi ta for oss den nye osten fra Tine,Engfrisk.
For det første ser forpakningen mer “økologisk”ut
enn den egentlige økoosten fra Tine,
for det andre fremhever Tine helsefordelene i Engfrisk,mens helsefordelene i økoosten blir tonet ned,men salget går strykende selv om kiloprisen er mellom 30 og 40 kroner høyere for Engfrisk.
I høst har vært store problemer med høye nivåer av mykotoxiner i kornavlingene,men i økologisk korn er det ikke påviselig eller veldig lave nivåer av
denne giften.
Kraftforprodusentene har faktisk store problemer
med å bruke norsk korn i blandingene sine,for ikke
komme over faregrensen for daglig inntak for dyrene.
En skulle da tro at dette var en nyhetstoff som var interessant for media,men den gang ei,det har
i bestefall blitt en liten notis i avisen hvis det i det hele tatt har kommet på trykk.
En kan kan jo bare tenke seg de krigsoverskriftene
hvis det hadde vært omvendt.

Sondre: Ja, økologisk landbruk blir utsatt for en del hets og det er trist.
Når de fleste øko-produktene distribueres og selges av de samme som selger konvensjonelle produkter, tror jeg dessverre ikke at de våger å fortelle forbrukerne hvor mye sunnere øko-maten er, for da vil de mellom linjene gi forbrukerne beskjed om at den vanlige maten ikke er bra nok – og da kommer sterke interesser på banen.
Send meg gjerne mer informasjon om det du nevner om giftinnhold. Vi trenger å løfte frem slik informasjon, så jeg blir glad om du sender en e-post til sondre.batstrand (at) mdg.no!
Jeg har også lagt merke til Engfrisk, og vurderer om det er villedende markedsføring.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja, dette er et viktig MDG-tema! & det kan skrives milevis om hvordan økologisk landbruksproduksjon blir sabotert. La oss f.eks. ta for oss TINE: ofte er økolmelk ikke å oppdrive i butikken & så var det dette med holdbarthetsdatoer! Poenget er at f.eks. innen melk- & melkeprodukter gjør ikke TINE jobben sin & da blir det vanskelig for oss å drikke økomelk – når vi ikke får tak i den! osv…: vi trenger kraftigere tiltak mot “landbrukssamvirkene” for at de skal legge forholdene til rette for økologisk produksjon (inklusive distribusjon!), f.eks. når det gjelder poteter/grønnsaker: bøndene trenger sikkerhet for avsetning over en lang periode – også i forveien, ettersom bare omleggingen til økologisk produskjon krever en del år.

Sondre: Ja, bøndene må få trygge rammer rundt omleggingen til økologisk drift. Økolandbruk er virkelig en kjernesak for MDG.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00